Hyundai ix35 Fuel Cell sel bahan api hidrogen: Ia adalah serius!

sel bahan api hidrogen Hyundai ix35 Fuel Cell telah melangkah AUTOBILD.ES negara kita dan telah dapat membuktikannya. Ia mengeluarkan hanya wap air mendapat pelbagai 588 kilometer dan prestasinya adalah seperti mana-mana kenderaan elektrik lain. Satu impian? Tidak sama sekali. Ia adalah satu realiti yang dihasilkan di kilang di Ulsan, Korea.

ini Cell Hyundai ix35 Fuel (dari bateri hidrogen)Saya kira-kira untuk memandu ia adalah hasil daripada tidak kurang daripada 14tahun bekerja dalam bidang ini oleh jenama Korea. Ia adalahlangkah pertama di negara kita dan akan menjadi salah satu yang pertamabertuah untuk mencuba teknologi ini ...

Perkara pertama yang saya perlu menjelaskan bahawa ini HyundaiCell ix35 Fuel Ia bukan sesuatu yang seperti prototaip atau hanyaunit yang sedia ada, tetapi yang sama sekali keretapengeluaran seperti Hyundai, selepas mencapai angkaautonomi dan penggunaan telah datang kepada kenderaan ini mempunyaimemutuskan untuk mengeluarkan dalam siri dan, sebenarnya, adalah sesuatu yang sudah adalahlakukan sejak Disember tahun lalu di kilangnya di Ulsan,Korea.

Di kawalan Cell Hyundai ix35 Fuel

Saya ada di hadapan. Di luar benar-benar tiada perubahan. apa yang sayaSaya katakan saya tidak terhadap ix35 Hyundai biasa, jikatidak, sudah tentu, untuk ini vinyls menarik badannya yangMereka bertanggungjawab untuk menjelaskan bahawa ia adalah versi hydrogen-.Saya membuka batang dan tertanya-tanya di mana mereka telah meletakkan bateri. merekahanya di bawah deretan tempat duduk belakang dan di bawah batangyang kehilangan kira-kira 5 cm tinggi-tidak lebih, enjinsepenuhnya diduduki oleh sel bahan api hidrogen (ini menjadikanmeningkatkan berat keseluruhan 200 kg berbanding versipembakaran, yang meletakkan sekitar 1,850 kg).

Tanpa pertanyaan lanjut, saya menunggang di tempat duduk pemandu.Saya benar-benar ingin melihat 'apa ini'. Memasukkan kunci,menghidupkan dan tiada apa yang berlaku. Tetapi mengambil melihat instrumentasiSaya mendapati bahawa beberapa digit berubah dan memberitahu saya bahawa kereta itu adalahSaya preparadao. Jadi, seperti mana-mana kereta elektrik lain, longgarpedal brek dan Cell Hyundai ix35 Fuel bermulaperlahan-lahan ke hadapan. tidak mendengar apa-apa, apa-apa.

Saya tidak tahu jika ini adalah mengapa hidrogen (menggunakan udara ambienBukan udara termampat, yang menghapuskan bunyi dan kenaikankecekapan) atau juga, subonscientemente, saya enagaña yangdungu penggantungan begitu lembut (saya memberi amaran bahawa unit iniKorea menyusunatur spesifikasi, dan tidak suka semua sangatblandito), tetapi saya melihat bahawa keselesaan perjalanan adalah amattinggi. Ketua Hyundai bahawa saya bersama-pilot memberitahu sayadengan salah satu butang pada papan pemuka, kereta bolehmensimulasikan desiran anti-penyalahgunaan (seperti elektriktulen), dan ia, tetapi dari 20 km / h bunyi ini hilang,sejak bunga bunyi itu sendiri adalah cukup untuk 'memberitahu' daripadabahawa anda menghampiri.

Output lampu isyarat adalah ceria, seperti merekapemulihan, menawarkan kekuatan yang hebat pada setiap masa. jikaAnda mahu bercakap tentang nombor sama dengan kuasaIa dihasilkan oleh 136 enjin hp itu, di mana anda boleh mempercepatkan100 km / h dari terhenti dalam 12.5 saat dan mencapai 160km / h had laju. 

Orang merenung pada kadar kami. Ia adalah normal, saya membawakereta saiz besar, melakukan apa-apa dan bunyiApa yang mereka boleh lihat yang keluar paip ekzos ialahwap air tidak berbahaya. Walaupun baik, ia adalah mungkin bahawa besarvinil biru 'Zer0 g CO2 / km' juga mempunyai sesuatu untuk dilakukanini ...

Kelemahan sel bahan api hidrogen

Syarikat itu, kini mempunyai pemikiran 1,000 unit dikeluarkanini Cell Hyundai ix35 Fuel sehingga ia mencapai 2015,yang merancang untuk meningkatkan pengeluaran kepada kira-kira 10,000, danpada masa ini, walaupun teknologi timbunanhidrogen ia adalah satu realiti yang nyata, mempunyai beberapa lainkelemahan:

-Pertama sekali adalah harga:

Hyundai orang menjelaskan kepada saya bahawa, buat masa ini, angka itu adalahexorbitantly tinggi, tetapi menjangkakan bahawa dalam tempoh beberapa tahun, apabilapeningkatan pengeluaran, rang undang-undang ini Hyundai ix35 Fuelsel Ia akan dikurangkan dengan ketara. Tertanya-tanya bagaimana iasekarang dan jawablah kami! "kira-kira 129,000 euromengenai". Ia adalah mengapa kini hanya ditawarkan olehmenyewa 'pelanggan istimewa', kerana beberapa majlis perbandaranbandar di Denmark dan Sweden, yang sudah mempunyai beberapa unitberedar melalui jalan-jalan.

-Yang kedua ialah mengisi bahan bakar yang:

Setakat ini, Eropah tidak begitu melimpah ruah ... memanggil mereka'Hidrolineras' dan kurang di Sepanyol, di mana kini hanya wujudlima mata di mana anda boleh mengisi minyak kenderaan ini. Di samping itu,untuk mengisi tangki dengan 5.6 kg hidrogen perlumempunyai autonomi 588 kilometer dari timur HyundaiCell ix35 Fuel, adalah perlu untuk mengambil tempat mengecas yangmenyediakan tekanan 700 bar (di negara lain di Eropahdi sana) dan di negara kita hanya 350, separuh, jadi hanyaKita boleh pergi 294 km sekali.

-Dan yang ketiga dan terakhir, ketahanan:

Menggunakan teknologi semasa, ia kini sepenuhnyaHyundai maju, ketahanan anggaran untuk inibateri hidrogen Ia adalah sekitar 100,000kilometer ...

kesimpulan

ini Cell Hyundai ix35 Fuel Ia adalah buktibahawa terdapat teknologi alternatif kepada bahan api fosil, tidakbukan sahaja mampu memancarkan gram tunggal CO2 ke atmosfera,tetapi juga kurang berbahaya dalam pembuatan dan mereka yang berikutnyaSaya dibuang. Selain mengisi minyak mereka, ia hanya mengambil masa beberapa minitstesen, menghapuskan kebimbangan yang ada pada keretapenginapan dibuang elektrik atau perlu menunggu jam untukmengisi semula bateri. Satu-satunya masalah sebenar adalah miskininfrastruktur yang wujud untuk stesen hidrogendi mana anda boleh berehat dan kenderaan ini. Tetapi sudah tentu, jika tiadapernah, tidak akan ada sebab untuk mahu untuk memasang lebih stesenhak itu?. Seseorang mempunyai untuk menjadi yang pertama untuk bertaruh di atasnya.Jadi ... Saya bravo Hyundai!


Понравилась статья? Поделись с друзьями: