New Peugeot 208. Kami telah cuba

Peugeot baru 208 adalah lebih pendek daripada 207, tetapi mempunyai dalaman yang lebih berkebolehan dan batang. Di samping itu, lebih cekap bida mekanikal, generalizes penggunaan &# 039; Start-Stop&# 039; dan mempunyai ciri-ciri baru seperti reka bentuk bujur stereng, yang memberikan ia sentuhan yang lebih sporty. harga mereka bermula daripada 11.650 €.

Kami adalah yang pertama untuk datang pada maklumat tangan pertamayang Peugeot 208. Kami datang ke Mulhouse, salah satu tempatdi mana ia akan mengeluarkan pengganti kepada 207 (juga berlaku dikilang di Poissy dan Inggeris-Czech Kolin CZECH) untuktemui secara langsung sebagai adalah jenama utiliti baruLion.

Peugeot menyasarkan untuk mendapatkan semula kedudukankepimpinan dalam carta yang pernah mempunyai denganPeugeot 205 dan 206. Cara yang adalah untuk mencapai lebihBilangan pelanggan, oleh itu, adalah menolak idea bahawabaru Peugeot 208 wujud bersama dengan 206+ atau 207+ mungkin. daripadaOleh itu ia dipertimbangkan sebilangan besar versi dan kipas anginharga lebih luas untuk cuba untuk menarik pelanggan dengan kedua-duaatas (tidak menolak kemungkinan bahawa masa akan datang tidak lama lagimembentangkan GTI versi sukan), kerana akses kepadapelbagai.

Seperti yang kita maju dalam pembentangan Peugeot208, tawaran mekanikal adalah berbeza-beza, ia mempunyai dua blokpetrol 1.4 dan 1.6 liter 95 dan masing-masing 120 hp.Di samping itu, pada bulan Julai akan tiba satu versi tiga silinder 1.2liter dan 82 hp. Dan untuk melengkapkan julat, sedikit di bawah,akan melancarkan varian petrol di mana lebih harapan mempunyaimenetapkan: satu blok satu liter, tiga silinder juga, dan 68 CVyang menjanjikan penggunaan bahan api dan skandal pelepasan. mereka berkataPeugeot bertanggungjawab untuk enjin akan menampilkan versi 1.2turbo, tetapi tidak untuk 208 (sesungguhnya orang itu di bawah hood308, untuk bersaing, sebagai contoh, dengan Focus 1.0 EcoBoost). yangmalu, kerana sesungguhnya perkaranya dengan hebat.

Dalam seksyen 1.4 diesel HDi 68 CV, yang jugaIa mempunyai versi e-HDi dengan 'Start-Stop' dan kotak gearManual dipandu, yang mengurangkan penggunaan 3,8-3,4 dan pelepasan98-87 g / km. Ia juga menawarkan 1.6 e-HDi dengan dua skalakuasa yang berbeza: 92 dan 115 hp.

Semasa pembentangan saya boleh menguji petrol 120 hpdiesel 115. pertama saya suka untuk kegembiraan, terima kasih kepadayang mempunyai perkembangan yang singkat perubahan beliau limakelajuan. Ini, bagaimanapun, membuat perjalanan dengan lebuh rayabising dan dengan tahap pengguna yang lebih tinggi daripada yang diingini,sejak kipas skims 4,000 rpm apabila melebihihalangan 120-130 km / h. Berbanding diesel, lebih sederhana,Saya suka perjalanan lancar, prestasi dan bagaimana sedikitdibelanjakan.

Dinamik dia mengejutkan saya rasa casis. sekarangia seolah-olah naik kereta, Ia pergi betul-betul dan menawarkan rasa kurangutilitarian untuk tangan. Dengan cara ini, stereng kecil danbujur tidak tdk menyenangkan oleh sentuhan, tetapi tidak praktikal kerana bahagiansebahagian daripada peralatan tersebut ... midas apa midas.

Berhubung dengan reka bentuk dan dimensi, kita mesti menjelaskan bahawayang Peugeot 208 lagi model yang kurang daripadaempat meter (207 langkah-langkah 4045 mm). tepat diukur3,962 mm, tetapi itu tidak berhenti membesar di dalam. peperangan adalahhampir sama seperti sebelum ini (2538 mm), tetapi meningkatkan livabilitykerana ia telah mengurangkan saiz kerusidepan.

Estetika keluar kerana kedua-dua badan-badan tersediamasa (tiga dan lima pintu) tidak diperoleh daripada setiaplain, tetapi ciri-ciri reka bentuk khusus untuk cuba untuk mencapaipelanggan yang berbeza (3p melakukan suatu rupa luaranlebih berbeza dan sukan). Ya, kedua-dua mereka menggabungkan baruimej jenama dengan gril terapung dan lampu direka semula denganLED lampu siang hari berjalan ditambah unsur-unsur krom yang memberikan satupremium aspek.

Di dalam terdapat perubahan besar kepada 207. Ia telahdiganti roda diameter besar ia adalah satu lagilebih kecil berbentuk bujur, yang berada pada kedudukan yang lebih rendah. danuntuk memastikan bacaan yang betul bagi papan pemuka, sebagairoda hollow kini lebih kecil, mereka ada-adakan yang barumodul terletak lebih tinggi, termasuk speedometer, tachometer dankomputer perjalanan. Secara jujur, ia seolah-olah sangat berfikiran baik dan dalamSebenarnya, ia adalah. Tetapi saya suka memandu dengan kerusi itu keranarendah yang mungkin untuk mencapai lebih rendah pusat graviti dan dengan itumeningkatkan kestabilan kenderaan, jadi saya tidak melakukan pencapaianpostur yang betul untuk bacaan betuljam tangan.

Kereta yang saya boleh menganalisis unit preproduction dankemasan tidak muktamad. Walau bagaimanapun, kita mestimencatatkan bahawa melihat keseluruhan adalah baik. Dari segi kualiti,campuran bahan-bahan asas (plastik keras) dengan lain-lain yang lebih baikmelihat dan merasa (kulit dan plastik bergam) di bahagian yang lebihpapan pemuka diakses dan pintu.

Lain terlebih dahulu bahawa membentangkan Peugeot 208 Ia adalah dalambahagian sambungan. Ia adalah pelopor dalam hal ini, keranaIa adalah model pertama dalam kategori untuk menggabungkan sistem yangskrin sentuh multimedia yang menggabungkan bebas tangan'Bluetooth' sah untuk mendengar muzik daripada pemain MP3luaran atau 'telefon pintar'. Ia juga mempunyai sambungan Internet.Tanpa melupakan bahawa kini skrin kedudukan yang lebih baik daripada 207,di mana anda kelihatan terpaksa mengalihkan terlalu pandanganjalan raya.

Sebaliknya, mereka lebih baik aspek keselesaan, sepertisistem HVAC, yang dilaksanakan dengan tigakedudukan yang berbeza: 'lembut', 'Auto' dan 'Fast' bergantung kepada apa yangapa sahaja yang anda mahu memerlukan pemanasan atau penyaman udara.

Berbanding dengan casis, kita perlu menjelaskan bahawa ia adalah sama seperti 207,tetapi membenarkan suai lebih besar dalam erti kata bahawa ia bolehmemasang penggantungan yang berbeza. Untuk varian kurangkenderaan berkuasa yang bahagian bawah hadapan sama lainmodel PSA seperti DS3,yang lebih ringan. Dan untuk yang paling kuat (1.6 THP 156 hp) yangmemilih untuk penggantungan yang sama semasa 207: lebihberat, tetapi ia menawarkan kemungkinan menyediakan konfigurasi yangsporty.

yang baru Peugeot 208 bermula sekarang beliaupemasaran dan harga bermula dari 11.650 euroAcces 1.0 68 VTi versi tiga pintu, sehingga 18,100 daripadaSelesai Allure enjin 1.6 e-HDi 115 hp.

Dalam video ini anda boleh melihat Peugeot 208evolusi estetik mengalami model ini, kiniIa adalah lebih kecil, tetapi ia menawarkan dalaman yang lebihluas.

Cuba 1.4 HDI (oleh Jorge Arenas)

Peugeot 208 mempunyai satu tugas yang penting di hadapan: mencapaitempat pertama dalam kategori utiliti. Jika ia berjaya atauIa bukanlah sesuatu yang masa akan menentukan, tetapi apa yangjelas adalah bahawa ia kelihatan seperti ia boleh. Setakat ini, iniPeugeot 208 1.4 HDI Ia dikemukakan sebagai yang paling berpatutanpelbagai. Banyak yang telah diperkatakan sehingga kini dari 'pengecilan'Trend ini bercakap tentang enjin pernah lebih kecil dancekap. Tetapi bagaimana jika saya memberitahu anda bahawa Peugeot mengambil idea lagidengan menyertai teknologi dengan badan yang lebih kecil danterang?

Oleh itu, jenama berpisah dengan trend yang biasasemua pengeluar untuk membuat setiap generasi baru yang lebih besarberat. Satu langkah yang bijak, tidak syak lagi. terutama sejakWalaupun berukuran lima sentimeter kurang, ingin tahu, menawarkanhabitability lebih besar (di tempat duduk belakang terdapat lebih banyak ruangkaki membujur) dan but yang tumbuh 15 liter,untuk mencapai 285. Berkenaan dengan berat badan, baru Peugeot208 boleh di antara 110 dan 173 kilogram lebih ringan berbandingversi sebelumnya.

Satu lagi fakta yang membuatkan saya berfikir bahawa ini Peugeot 208 1.4 HDItelah menyertai kereta muzik paling tulen hari ini adalah reka bentukdalaman, mencari yang lebih serius daripada sebelum ini dan juga beberapasentuhan premium. Bahagian bawah konsol mengingatkan sayasalun jenama, lampu adalah sangat berjaya, skrinMaklumat pada papan pemuka yang sangat baik... Satu lagi definisi ciri yang sangat peribadi yang baru 208 yangstereng, yang kecil. Membiasakan diri dengan rasa yang baik daripada beliauarahan mudah, kerana ia membuatkan anda memandu lebih menyeronokkan.

Tetapi ini tidak bermakna untuk memberitahu anda dua perkara. 1. Selepasmemandu 208 apabila anda melangkah pada kereta lain akan kelihatan sepertistereng ialah pan paella untuk sepuluh. 2. High Seas, pendek atauSederhana tidak dapat melihat semua peralatan itu keranastereng penutup roda rim. Ini adalah satu fakta yang telah terbukti bahawaPeugeot Beliau disokong. Di bawah bonet 208 bahawa saya memandu adalahmenyembunyikan 1.4 HDI 68 hp. Jangan tertipu angka merekapecutan, yang mungkin kelihatan siput dengan 16 saat yang0 hingga 100 km / h, sebenarnya tidak begitu buruk.

Untuk kuasa adalah masa yang cukup layak untuk mendapatkan semula dan, jikamungkin anda boleh menyalahkan bunyi bising yang melampau. Sebagai permulaanpelbagai adalah betul. Masalah sebenar dengan ini Peugeot208 1.4 HDI perkahwinan sedang membentuk dengan transmisi manualdipandu CMP. Ia adalah kekal dalam peralihan, adalah tersentak-sentak, terganggudaya tarikan, tidak memilih gear yang betul dan membuat anda tegang apabilaanda meletak ... Rivals seperti Skoda Fabia dan Seat Ibiza transmisi automatik dipasang banyakyang terbaik.

Cuba enjin THP 155

Mencari sesuatu untuk menyambung kepada pemanduan dan tidak keberatan akanrefueled lebih kerap jika dalam pertukaran anda berseronok di belakang roda. oleh ituanda telah membuat keputusan mengenai perkara ini Peugeot 208 THP 155. Adakah saya betul-betul dipenuh? Mari kita lihat ... enjin 1.6 liter Its adalah sama yang anda bolehmencari seorang Mini Cooper S, walaupun dengan 155 hp.

Adakah terdapat beberapa? Tidak sama sekali, terutamanya kerana ia mempunyai turboyang menjadikan tindak balas pendikit adalah lebih sengit kepadakelajuan rendah. Jika kita menambah hubungan berubah dengandipilih dengan baik (rasa perubahan tidak begitu tepat sebagai salah satu akantunggu dalam versi ini), ini THP 208 ia menjadiatlet kecil dengan lebih daripada pecutan meyakinkan: apabilaia akan benar-benar menolak (anda perlu melebihi 1,900rpm), output kuasa agak linear dan naik ke6,500 rpm.

Tetapi tiada apa yang akan membuat enjin dengan kegembiraan itu jika initidak disertai dengan casis hanya sebagai menyeronokkan. Dan ada yangPeugeot 208 Saya tidak mengecewakan saya. Pisa dgn baik hati dan meletakkan andaperkara yang mudah di roda, dengan tingkah laku diramalIa membolehkan anda untuk menyemarakkan kadar agak margin keselamatan. iaTerbaik dari semua adalah bahawa ini 208 tidak jauh dari sebuah keretapenggantungan tidak selesa dan menawarkan keseimbangan yang bagusumum.

Serba lengkap standard, tetapi agak mahal

Pada ketika ini, persoalannya ialah: Berapa banyak untuk membayar untukini menyeronokkan? Peugeot menetapkan bar di 18.850 euro,melemah angka tinggi sebahagiannya merupakan jenama diskaun1,210 euro. Tetapi ia adalah bahawa Seat Ibiza FR 150 hp bayaran 17,000euro dan mempunyai berkesan dual-clutch, ditambahmempamerkan tingkah laku yang lebih dinamik. Dalam hal ini, jikaanda sedang mencari untuk sensasi tulen lebih dan lebih kuasa, Skoda Fabia RS menawarkan enjin 180CV 18.430 euro, yang meninggalkan beberapa bukti yang 208.

Dalam pertukaran untuk harga itu, model yang menunggang peralatan singasiri tidak buruk dan, di atas semua, boleh disiapkandengan beberapa pilihan yang harganya tidak gila (yangpelayar bersama-sama dengan skrin sentuh tujuh inciMereka kos 509 €). Akhir sekali, dari segi habitabilitydimensi dalam meletakkannya dalam segmen pertengahan. olehsebagai contoh, mempunyai untuk memberikan tanah di tempat duduk belakang untukpesaing seperti Corsa, berkata Ibiza atau Clio baru. tetapi dalamAkhirnya, tidak baik untuk badan yang tidak sampai keempat meter dan walaupun agak kecil berbandingpendahulunya, Peugeot 207.

Ujian dengan enjin 1.2 VTI (oleh Emilio Samoral)

yang Peugeot 208 Ia adalah kereta dengan nenek moyang sangatdibezakan. Saya sentiasa seorang kekasih yang hebat Peugeot 205. lalubertahun-tahun mempunyai di rumah D Turbo dengan enjin diesel1.8 liter dan 78 hp adalah pembunuh gergasi benar. Saya masih ingatDia berlari banyak dan juga menghabiskan sangat sedikit. Salah satu rahsiaIa adalah berat badan yang kosong: hanya 925 kilogram. Juga, apabila saya mengambillesen memandu adalah kira-kira untuk mendapatkan diri saya 205 GTI.Berapa banyak yang kesal kerana tidak memberitahu saya beli!

Sekarang, tahun kemudian, saya memenuhi ujian baruPeugeot 208, hadiahKereta ABC Tahun 2013 telah pun berlalu ke dalam sejarah206 (kereta besar) dan 207. Minggu ini saya perlu cuba bijaksana yangmodel petrol mempunyai enjin tiga silinder danIa berniat untuk membuat revolusi kecil. Walau bagaimanapun, apa yang paling saya telahkecewa dengan utiliti ini adalah enjin. Adalah jelas bahawadijangka menawarkan prestasi yang lebih kukuh, tetapi sayaSaya sedang ditinggalkan dengan ilusi. Tanpa meninggalkan kumpulan PSA, saya ingat apa yangberjalan (sebagai contoh) Citroen AX GT, dengan hanya 85 hp adalahproduk dengan watak yang sangat sporty. Ya, ia adalah benar bahawasebahagian daripada rahsia beliau yang hanya mempunyai berat 750 kilogram,tetapi blok empat silinder mempunyai watak.

dalam Peugeot 208 Saya menghadapi mekanikaltiga silinder yang boleh melakukan yang besar menggabungkanpengecasan turbo untuk menyampaikan 120 kuasa kuda dan mempunyai sentuhansama sekali berbeza. 1.2 VTi memandu mendaki masa keraspusingan, ia cara yang sangat malas dan pemulihanMereka agak bijaksana. Lebih-lebih lagi, saya telah melakukan kilometer cukuplebuh raya jalan raya dan saya boleh memberi jaminan bahawa tidakselesa: memotong anda perlu mengambil ia kepada hadjika anda mahu lakukan dengan lebih mudah.

Tidak dinafikan, blok ini tidak ada kena mengena dengan 1.0 VTi yang107 membawa dan mengeluarkan Toyota.Enjin Jepun tangkas, anda suka untuk pusingan dan penggunaanpersekitaran adalah sangat baik. Secara kebetulan, walaupun 208 ia adalahBoleh didapati dengan satu lagi liter tiga silinder tidak sama sebagaiThe Aygo. Ia adalah kipas dalam keluarga baru iniPeugeot. Sebaliknya, saya tidak memperoleh purata penggunaanPendita 6.0 l / 100 km. Ya, ia adalah angka yang munasabah, tetapiSaya lepaskan dunia di kaki apabila saya melihat 208 1.6 HDIIa mematuhi dengan hanya 4.9 liter dan memberikan saya pelbagai 1,020kilometer. Memang benar bahawa kos kira-kira 1,800 euro lebih, tetapidata ini ... tidak ada warna.

baik ditala

Walau bagaimanapun, walaupun memandu tidak Cawan-Ku teh,Saya perlu memberitahu anda bahawa Peugeot ini adalah produk yang sangat menarik.Di atas semua, ia menawarkan kelakuan sensasi. olehSebagai contoh, unit saya diuji seperti bijaksana yang anda bolehmembeli dalam julat Peugeot 208, tetapi ia mempunyai matahari terbenamtitik yang Perancis telah menghabiskan tahun megah: merekapenggantungan menyerap dengan baik penyelewengan daripada rupa bumi dan,atas, ia mempunyai kestabilan yang sangat tinggi. Saya ditemui semula bagaimanaPeugeot menapis casis 508 Saya cuba beberapa bulan yang laludan 208 Saya telah bertemu dengan sebuah kereta yang sangat tepat.

Di samping itu, stereng kecil memberikan anda perasaan yang bagusdinamik dan sporty. Walaupun, datang untuk berfikir tenang, mempunyailalu dengan berbuat demikian kecil. Meninggalkan berongga seperti yang kecil di dalamia kos banyak membaca speedometer. Mengapa anda fikirMercedes risalah biasanya begitu besar? Jerman mempunyaiperaturan yang sentiasa perlu mengambil kira data yang disediakan olehperalatan dengan pantas. Jadi Perancis ini tidak pernahIa boleh dihasilkan oleh Jerman.

Sebaliknya, saya suka begitu baik digunakan iaitubahagian dalam Peugeot. Dengan hanya di bawah empat meterpanjang, tempat duduk belakang menawarkan banyak ruang untukkaki dan batang 285 liter yang melebihi puratasegmen. Di samping itu, peralatan standard adalah menyeluruh dan tidakkekurangan pendingin hawa, kawalan kestabilan atau keputusanUSB untuk iPhone. Jika ini anda menambah harga yangkandungan pilihan 490 euro dan mempunyai pelayar yangpada skrin sentuh 7 inci ... pergi tanpa mengatakan bahawa tidak semuaIa adalah dalam enjin kereta.

Dalam comparator insurans kami mempunyaidikira apa yang akan kos untuk menjamin Peugeot 208 1.4 HDI 68.mengira harga, kita mengambil sebagai rujukan seorang lelaki 30 tahun10 ID lama dan tanpa jahat, yang tinggal di Madrid,menggunakan kereta setiap hari, yang diletakkan di garaj kolektif dan berjalansehingga 20,000 kilometer per tahun. Dengan data ini, insurans komprehensifpaling disyorkan risiko untuk nilai ia menawarkan Genesis Auto, 491 euro.

Kos ini boleh menjadi lebih rendah jika anda memilih untuk dasar untuk semuadengan berlebihan. Dalam kes ini, yang paling murah adalah untukInsurance langsung. Ia kos 236 euro240 euro francais.


Понравилась статья? Поделись с друзьями: