Peugeot 2008 Air Hybrid: bergerak Udara termampat!

Peugeot 2008 Air Hybrid: bergerak Udara termampat!

Peugeot 2008 Air Hybrid berani, bercadang hibrid mobiliti alternatif baru yang menggabungkan enjin pembakaran dengan sistem hidraulik dengan udara termampat yang membolehkan roda untuk bergerak tanpa bunyi bising atau pelepasan. Saya boleh cuba di Champs Elysees dan ini adalah perasaan saya.

Berani dan novel. Sekumpulan kecil juruteraMereka mencadangkan, kembali pada tahun 2010, mewujudkan sistem hibrid,cekap dan mesra alam, tanpa perlu bertahan besarpembangunan dan pembuatan kos sistem pendorongankuasa. Hasilnya ialah Peugeot 2008 Air Hybrid, hariHari ini masih prototaip tetapi boleh mencapai pasaran,menjadi alternatif kepada mobiliti bandar dan bukannyamenarik. Berikut adalah bukti anda!

Tetapi bagaimana untuk menggerakkan Peugeot 2008 Hybrid Air? Mekanisme,yang menggunakan udara termampat, Ia adalah kompleks. berdasarkanPeugeot 2008, telah mengekalkan motor1.2 82 hp dan telah dihapuskan banyak komponenmekanik biasa, seperti kotak gear, yangbaru dibangunkan dan tidak menggunakan klac. Terdapat tiga elemenasas kepada pemahaman mekanisme ini: gudang yang tinggitangki minyak tekanan di bawah tekanan rendah dan motorhidraulik yang berkaitan dengan kotak gear baru.

Hydraulics Peugeot 2008 kegunaan Hybrid Airminyak dan udara termampat untuk memacu roda. Seperti yang saya katakan,Ia mempunyai dua kereta kebal, satu membujur di bawah badan danlain di belakang yang terletak melintang di bawahbatang. Yang pertama adalah yang paling penting, kerana ia adalah di sanamana udara (dalam kes nitrogen ini) dimampatkan pada tekanan tinggidengan teras yang dikenakan oleh minyak dan ia adalah tekanan ini yang, selepasia melalui enjin hidraulik dan penghantaran, ia berubah menjaditenaga untuk memacu roda.

Apabila sistem telah digunakansemua udara termampat di dalam minyak yang digunakan untukIa memberi tekanan kepada menarik balik nitrogen ke tangki yang terletak dibatang di mana ia disimpan. Berehat dan udara di dalam kebuk bolehjumlah untuk mengecas semula bateri tradisional. Likeini, udara pulangan kepada kebuk mampatan terima kasih kepada enjinhidraulik, yang bertindak sebagai pam udara apabila perlahan ataukita brek (tenaga brek juga mengambil kesempatan).

Mengenai operasi asfalt sistem baru ini adalahsangat menarik. Tidak banyak berbeza daripada hibrid elektrikdalam cara mereka: bergantung kepada keperluan kekuatan dalamsetiap kali kuasa datang dari sumber kuasa ataulain. Apakah perubahan adalah operasi. Jika hibridkonvensional, autonomi dalam mod elektrik biasanyaagak tinggi dan ia beransur-ansur akan dicaj semula, di siniautonomi adalah sangat terhad, tetapi ia pulsa dengan cepat.

Peugeot 2008 udara hibrid

Saya duduk di kawalan prototaip di ibu pejabat Peugeotterletak di jalan Grande Armee berhampiran dengan Arc de Triomphe diParis. Trafik Paris huru-hara seolah-olah sempurna bagi sayacuba Peugeot 2008 Hybrid Air. Pada roda prototaip yang dipanggilpemilih perhatian perubahan kotak bulat dengan tigakedudukan: D, N dan R. juga ingin tahu kotakinstrumen dengan jam tangan baru, yang menunjukkan jenismelaksanakan memandu dan ketiadaan kaunter.

Ia adalah prototaip, dalam saya boleh melihat banyakbutang, suis dan tombol anda lebih baik tidak menyentuh, tidak pergi kememecahkan sesuatu! Ke kanan saya seorang jurutera duduk di rumahColombia yang akan membimbing saya dalam perjalanan saya. meletakkantombol putar dalam kedudukan D dan apa-apa lagi melepaskan brek,kereta mula bergerak senyap. Perasaan adalah sama denganelektrik, tetapi anda merasakan sedikit getaran datangyang rendah mengingatkan anda bahawa tangki dengan nitrogen pada tinggiTekanan yang beroperasi di bawah punggung anda.

Peugeot tangki udara 2008 hibrid

Memijak jalan, Peugeot 2008 Hybrid Tank udarapenuh dengan udara, saya tahu bahawa dalam skrin pusat sentiasakeadaan tangki dan ini memberitahu anda mengenai yang sedang berlaku disetiap masa: jika ia bergerak dengan memampatkan udara, enjinpetrol atau jika sistem pulih udara di kebuk.Saya mula mempercepatkan tip gas dan melihat bahawa deposit adalahmemuat turun dengan cepat, tetapi anda perlu berfikir duakali anda terima kasih kepada tekanan yang dikenakan oleh bergerakminyak di udara dalam kebuk tekanan: Unbelievable!

Saya mendapatkan lampu isyarat pertama tanpa menggunakan enjinpetrol apabila saya mula untuk menurunkan pendikit dan betul-betul diKetika itu, saya dapat melihat bagaimana motor hidraulik adalahmula bertindak sebagai pam untuk mengisi semula dewan itu.Ia dilepaskan sangat cepat, tetapi dalam masa lima saat,Masa yang diambil saya berhenti di lampu isyarat, saya sekali lagi mempunyaiberisi udara ruang.

Peugeot 2008 hibrid skrin udara

Pada akhir tanpa menekan terlalu keras pada pedal pemecut danBerjalan melalui jalan-jalan berbatu sempit pusat bandarParis, dapatkan perjalanan beberapa ratus meter dan enjinPetrol tidak lagi pada. However're tidak sentiasa akansemaphores anda membuang kabel dan jika anda adalah masa yang panjang tanpamerosot, enjin pembakaran tidak kehadiran supayakepala batu, walaupun datang keluar yang berlaku berhatidan menyenangkan.

Saya harus mengakui bahawa memandu kereta itu adalah satu cabarankecekapan bagi saya. Tidak dapat tidak cuba untuk pergi tinggijarak mungkin atas tuduhan yang sama tangki dan pada akhirnya, selepasdua puluh minit melalui jalan-jalan di Paris, saya berjaya pekeliling65% daripada masa dengan off enjin pembakaran, angka yangsebelum memulakan ujian, jujur ​​saya tidak percaya.

Peugeot 2008 hibrid maklumat udara

Ini Peugeot 2008 Hybrid Air mempunyai handicap utama:berat badan. unit ujian saya sedikit melebihi 1500 kg. tidak dankesalahan bersepadu sistem hidraulik, yang hampir tidak 100 kgtambahan keseluruhannya, jika bukan kerana semua unsur-unsur, sepertisensor dan unsur-unsur teknikal lain prototaip.Saya bayangkan enjin hibrid ini Air pada Peugeot 108 atauoleh 208, dengan berat cahaya yang lebih kecil dan mata saya.

Dan teknologi ini telah meyakinkan saya. Kelebihannya adalahbanyak, utama supaya ia boleh menjadi kenyataan pada masa akan datangberikut adalah bagaimana murah ia adalah integrasi mereka ke dalam kenderaan hanya1,500 euro lebih daripada versi petrol yang setara, iaitu,pada kira-kira harga yang sama seperti diesel, dengan kelebihan dalampenggunaan dan pengeluaran yang terlibat (dengan enjin 82 hp 1.2menjangka penggunaan purata dua liter dan pelepasan69 gram CO2 setiap kilometer.)

Meringkaskan Akhir sekali, teknologi Air hibrid ini adalahmurah untuk dihasilkan, dengan penyelenggaraan yang sangat rendah dan kecekapanitu, walaupun masih dalam fasa ujian, saya telah meninggalkan sayakagum. Sekarang kita hanya perlu mencari rakan kongsi untukmenyelesaikan membangunkan teknologi ini dan merancang andaperindustrian berskala besar. Jurutera yang bersama sayaSaya bercakap komen Tarikh: Tiga tahun dari hari ini, jadiKami berharap untuk menghadiri datang keluar daripada teknologi ini dalam2017: perlu menunggu!


Понравилась статья? Поделись с друзьями: