Ford Focus ST 2015, benar-benar ketagihan

Ford Focus ST 2015 adalah pertaruhan pada dua badan, lima pintu dan Sportbreak biasa, tetapi dibentangkan sebagai sesuatu yang baru mekanikal 2.0 TDCi 185 hp, yang menambah kepada 2.0 EcoBoost 250. Its bermula harga yang 32.875 euro. Sebahagian daripada kenalan pertama, kami telah diuji versi petrol dan hanya mengasihi

yang Ford Focus ST 2015 Ia adalah varian sukanFord Focus 2014 dan berbezaIni kerana ia menambah footrests dan bumper sukan (denganPenyebar simulasi untuk belakang), ditambah spoilerroda bumbung, 19 inci dan output bersiri yang menarikmelarikan diri di bahagian tengah.

Ia tidak memberi satu lompatan besar daripada model sebelumnya (anda boleh di siniread menguji Ford Focus ST 2012)masih mempunyai badan lima pintu dan keluargaSportbreak. Sesuatu yang baru ini generasi baru FordFocus ST Ia adalah bahawa kini mempunyai mekanikal 2.0 TDCi185 hp. Ini adalah kipas dipasang 150 hp dan lain-lainjenama model bujur, tetapi ia telah disemak olehjurutera jenama untuk mencapai kuasa yang melaluireprogramming unit kawalan dan sistem pengubahsuaianpengambilan dan ekzos. Tork angka 400 Nm dari2,000 rpm. Dan manfaat yang benar-benar baik keranamemecut dari 0 hingga 100 km / h dalam 8,1 saat. Menggunakan 4.2 l / 100 kmIa mempunyai pelepasan 110 g / km. Angka, yang saya dapatAnda lihat di dalam kenalan pertama ini, jika hanya mencapaimemandu tip untuk gas. Dan yang membeli sebuah kereta supaya tidakmencapai penggunaan minimum, sudah tentu ...

Jelas sekali tidak pengabaian petrol dan kekal komitedenjin 2.0 EcoBoost 250 hp dan 360 Nm tork, apaIa membolehkan untuk melengkapkan 0 hingga 100 km / h dalam 6,5 saat. penggunaan purata ItsIa adalah 6.8 l / 100 km dan pelepasan 159 g / km.

Pada roda dua enjin daripada Ford Focus ST

Saya boleh cuba kedua-dua mekanikal dan tidak akan tahu apa yang tinggal.Diesel mengejutkan saya bunyi benar-benar sporty yang membuat andalupa anda memandu sebuah kereta diesel dan yang besarmenolak dari hampir permulaan. Tetapi apabila saya ke petrol sayaSaya lebih terkejut yang mempunyai begitu banyak push dari bawahsebagai TDCi (sebenarnya, kedua-dua mereka memberi angka tork maksimum kepada2,000 rpm). Di samping itu, EcoBoost menjemput anda untuk mempercepatkan dan mempercepatkan tanpaberhenti kerana naik main dengan kelajuan yang menakjubkan dan bunyiyang meletakkan anda gigil. Ya, segala-galanya adalah buah kotak yang terkenalresonans di bawah papan pemuka yang sudah mempunyai modelsebelum (Bunyi Symposer), tetapi ... bagaimana ia berbunyi!

Casis Ford Focus ST 2015

penggantungan sukan membentangkan mata air depan baru (yangbelakang adalah sama generasi sebelumnya ST) danperedam menyesuaikan baru, yang lebih sporty dalam kedua-duapaksi. Dalam kombinasi dengan bar penstabil tertentumodel ini.

Kuasa stereng elektrik adalah agak mudah dan telahrecalibrated sedikit berbanding generasi sebelumnya. daripadaSesungguhnya, hanya ia mempunyai 1.8-gilir antara hentian. Tetapi ia mengalami yang samamasalah yang sudah ada sebelum ini. Dalam fasa pecutan, untuk FocusST ia kos untuk menghantar kuasa ke tanah dan alamatarmada dan sedikit merumitkan membimbing kereta.

Tidak dinafikan, baru ST Ia adalah sebuah kereta tangkas dan dinamik denganlangkah keluk pesat dan stabil. Walaupun apa yang menandakan beliautingkah laku adalah gandar belakang hidup mereka, walaupun dengan kawalankestabilan disambung tidak memotong masa untuk menaridan mengiringi gandar depan untuk pusingan putaran. dan sejakmenyebut elektronik, kita perlu menjelaskan bahawa Focus ST2015 membentangkan Kestabilan Elektronik Peralihan, yangmemastikan bahawa segala-galanya adalah dikawal dan mempunyaiAtlet di mana sistem memberikan anda sesuatu yang lebih daripadakebebasan, tanpa benar-benar mematikan. juga ia datangstandard dengan Electronic Torque Vectoring Control untuk mengoptimumkanpengedaran tork kepada roda, keluk pemacu danketangkasan.

Anda boleh lihat video sebelum membuat persembahan rasminya diGoodwood Festival Kelajuan os

Dalaman Ford Focus ST 2015

Di dalamnya mempunyai stereng tertentu diratakan dibawah (lebih detail ke galeri yang praktikal dania nampaknya tidak memihak kepada apa-apa memandu sporty)kerusi sukan Recaro dan pedal dan anjakan tomboltertentu. Tidak lupa juga, sudah tentu, sentiasa menarikjam yang terletak di bahagian atas papan pemuka, yang menawarkanmaklumat tekanan turbo meningkatkan tekananminyak dan suhu minyak.

Dalam seksyen ini saya ingin menunjukkan bahawa kedudukannya adalah lebihlebih tinggi daripada yang anda inginkan dalam varian sporty, yangkerana ia sebelum ini kes itu dan tidak berubah dalam ini baruMenumpukan ST. Tambahan pula, kerusi Recaro, tetapi menawarkan pengapit yangkembali ideal, begitu sempit bahawa banyakpemandu mereka boleh menjadi kecil.

Mengenai komputer multimedia mesti mengatakan menunggang barusistem penyegerakan 2 dibangunkan dengan Sony dan Microsoft, syarikat-syarikatdengan yang Ford terus bekerja seperti dalam sebelumnyagenerasi. Dalam hubungan pertama ini dengan kumpulan barumultimedia dengan skrin lapan inci Saya harus mengakui yang meningkatkansetakat yang tersebut di atas, ia adalah intuitif dan mudah untuk mengendalikan, walaupunTidak semua ciri bertaut pada skrin dan yang bolehmenjana beberapa kekeliruan pada mulanya. Sebagai contoh, sistem'Mula-Stop', yangStandard pada semua Focus ST, hanya off dengan butangTerletak bersebelahan dengan perubahan dan tidak ada pilihan untuk mengaktifkannya darimonitor utama.

harga Ford Focus ST 2015

2.0 EcoBoost Auto-Start-Stop 5p - 32.875 euro

2.0 TDCi Auto-Start-Stop 5p - 33,325 euro

2.0 EcoBoost Auto-Start-Stop Sportbreak - 33.825 euro

2.0 TDCi Auto-Start-Stop Sportbreak - 34.275 euro

ujian yang teliti pada Ford Focus ST 2.0 EcoBoost 250 HP (Oleh KikeRuiz)

Saya menetap di kerusi Recaro ketat beliau, butang denyutmula, meletakkan pertama saya dan ditembak ... The motor mendakiLap; lepaskan klac dan roda depan meninggalkan tandatangan merekadi landasan manakala cermin saya melihat asap tebal.ini Ford Focus ST EcoBoost meminta perang pada mulanyaberubah. Dengan 250 hp di bawah hood, luas tayarProfil 235 dengan 40 Mereka mempunyai kaitan. Walaupun dalam kedua,roda yang tergelincir. kuasa penghantaran blok inidua liter supercharged Ia adalah kejam. Ia adalah hampir serta-merta danofset dari kaki kanan tenggelam sehinggaturbo bertindak balas dan memberikan yang terbaik dalam dirinya adalah minimum. Saya sukakerana anda sentiasa mempunyai perasaan itu bahawa tidak kira di mana rejimruedes putaran bahawa: motor mempunyai untuk menolakforcefulness.

Tidak begitu tajam dan jawapan anda adalah pentingnya denganlinear dan progresif. Jika saya terpaksa meletakkan pes, iaIa akan membersihkan: bunyi yang tidak terutamanya merangsang. tetapi itupada akhirnya ia memberikan anda sedikit seperti ketika anda merasa bagaimana dia menghabiskan iniFocus ST di jalan raya penuh dengan keluk: yangtingkah laku adalah hari raya sebenar untuk deria dan segala-galanyaterima kasih kepada penggantungan yang baru, dengan musim bunga depankuat kesannya (belakang adalah sama generasi sebelumnya)dan peredam pelarasan baru (sama pada kedua-dua paksi). dalamkombinasi dengan bar penstabil khusus untuk inimodel, melancarkan ke puncak setiap keluk adalah satu setkanak-kanak.

Yang paling teruk Ford Focus ST EcoBoost: yangalamat

Dan arah yang tidak adalah yang terbaik daripada ST ini: adalah cantikterus (Mempunyai hanya 1.8 gilir antara hentian) dan sangatcepat, tetapi ia mengalami masalah yang sama disampaikan olehgenerasi sebelumnya: ke arah pecutan tulen menjadisangat gugup, merumitkan bimbingan ketepatan.Ia telah sedikit recalibrated berbanding model sebelumnya, tetapimasih terlalu dibantu dan sangat sensitif kepada keadaanjalan raya.

Namun, tiada siapa yang boleh menafikan anda bahawa anda akan berbelanja besarmemandu had dengan sebuah kereta juga. Greater keseronokan andaIa akan datang apabila anda mula untuk mendapatkan memahamkan belakang yangsupaya hidup. Walaupun dengan kawalan kestabilan (ia mempunyai modsukan kurang mengganggu) bergerak disambungkan di belakang mereka jikamemaksa beberapa untuk pusingan sudut. Ia nota dengan sempurna dananda boleh mengawal dengan pergerakan yang lancar dan tepat rodasekali lagi untuk menyelaraskan kedua-dua paksi dan untuk menyediakan gas ASAPdan begitu sahaja. 

daya tarikan yang hebat

Dalam hal ini, Ford Focus ST EcoBoost tidakIa mempunyai autoblocante Mekanikal seperti sebelumnyaFord Focus RS. Dalam kes ini, tandaOval telah terpaksa kepada pembezaan elektronik dipanggilTorque Control Vectoring untuk brek roda di dalam dan dimenghantar lebih tork ke luar dan dengan itu meningkatkan daya tarikan dan menanglengkung kelajuan output. Sistem ini adalah sama denganVolkswagen XDS dan ia berfungsi dengan baik, kerana walaupundalam ketat ternyata ia mampu untuk mengurangkan kerugiandaya tarikan jika anda pergi dengan berjalan kaki yang betul. 

Apabila saya melihat bahawa brek mula goyah selepas digunakanstop intensif untuk memberikan beberapa tempoh kepada mana ia adalah untuk sekarang (dansehingga pendaratan los 350 hp dan all-wheel drive yangFord Focus RS 2016) Fokus lebihpelbagai bahan letupan. 

berkualiti tinggi di dalam

Ia adalah masa untuk menganalisis apa yang ia menawarkan di dalam. Selain daripadakerusi yang dinyatakan di atas sensasi, kabin menandakan sedikitjarak dengan seluruh julat. Terutama mereka yang biasajam papan pemuka yang mula menjadi klasik (janganSaya cadangkan memerhatikan apabila anda menggerakkan rentak). 

Pedal dan shifter khusus danstereng dengan leper logo ST. kualiti keseluruhan adalahbaik, tetapi jauh dari pesaing yang terbaik di dalam kelas, anda tidak akanmempunyai aduan. Satu-satunya perkara yang perlu meningkatkan adalah kedudukanIa memandu agak tinggi untuk menjadi padatsukan. 

Jika tidak, baik untuk mempunyai badan lima pintu(Versi ST juga boleh didapati dengan varian kekeluargaan) adalahanda mempunyai sukan yang tidak berputus asa praktikal, dengantempat duduk belakang yang menarik dan batang yang sah untuk andapercutian hujung minggu. Dan semua ini pada harga yang sangat kompetitif(Menolak 1,300 euro diskaun). Penamat sentuh untuk modelSaya superdivertido.

Anda sedang mencari untuk paparan yang berbeza? Lihatlah ujian FordMenumpukan ST 250 hp dari rakan-rakan kami di Top Gear.


Понравилась статья? Поделись с друзьями: