Perbandingan: Nissan Pulsar terhadap pesaing

Nissan Pulsar mencapai pasaran untuk cuba untuk bertapak dalam salah satu segmen yang paling kompetitif. Jepun memakai luar padang terlalu lama, dia boleh membuat untuk masa yang sudah hilang? Untuk memeriksa apa yang kita telah dihadapi dalam perbandingan ini untuk i30 Hyundai, Renault Megane dan Seat León

yang Nissan Pulsar Dia mahu menakluk masa yang hilang.Untuk mencapai ini, dia telah menghadapi pesaing beliau dalamperbandingan benar-benar cerewet: dari Perancis RenaultMegane, selatan Seat Leon reka bentuk datang dengan lebihkumpulan sukan dan Hyundai i30 dengan kira-kira.Empat padat dapat menawarkan ruang dan keselesaan. Apa yang akan menjadiyang terbaik?

A cukup kuat dan enjin diesel berjimat cermat, ruanguntuk empat orang dan bagasi mereka, bersama-sama denganpraktikal dan keupayaan untuk mengembara atau pergi membeli-belah runcit.Secara jujur, ini adalah semua yang anda perlu mempunyai kereta yang baik, tidakanda fikir?

Tetapi marilah kita meninggalkan konsep mengetepikan berlebihan seperti mewahMelihat pilihan seperti SeatLion atau Renault Megane. Hyundaijuga ia memenuhi keperluan ini dengan i30 yang bergaya. semuaMereka adalah moden padat lima pintu, selesai dengan penjagaan danharga agak berpatutan. Ia bertujuan untuk menjadi praktikal danbijaksana.

Sekarang datang Nissan Pulsar, barumodel dengan aspirasi besar. Ia boleh dianggap saiz yangmenjadi salah satu segmen gergasi, berukuran 4.40meter panjang. Untuk memberi anda idea: Seat 12 sentimeter lebih pendek.Ia mempunyai lebih banyak ruang untuk penumpang dan bagasi dan perjuangan untukaplomb lebih besar. Persoalannya ialah: Adakah kerja-kerja cadangan Nissan? Tempat kamiperbandingan memberikan jawapan.

Nissan Pulsar bersama-sama baru 1.5 dCi 110 hp dengan SeatLeon 1.6 TDI 105 hp, Renault Megane 1.5 dCi juga110 hp dan Hyundai i30 1.6 CRDi dengan kuasa yang sama. dicapaimenonjolkan Jepun atau ketinggalan? Jangan terlepasLaman-laman berikut ...

Renault Megane: perang terus

Reka bentuk yang menarik adalah penting untuk menangkap perhatianpembeli berpotensi, tetapi sebaik sahaja anda telah ditangkap,menawarkan lapang sedikit dalaman tidak banyak membantu. dalamRenault Megane kedua row're ketat daripada di seluruhpesaing-pesaingnya. Di samping itu, tempat duduk belakang (dengan rendahgebu dan hampir tidak ada subjek) tidak adalah yang paling sesuai untuk perjalananlama. Semua ini bermakna bahawa RenaultIa adalah lebih baik untuk dua orang sebagai padat keluarga. Sudah tentu tidakIa tidak ada kena mengena dengan penggunaan yang bijakHyundai Space dan kabin dibolong daripada Nissan. untuk ituIa perlu ditambah yang tidak menawarkan perasaan sportiest danyang ia mempunyai arah yang samar-samar, yang tidak menjemputmemandu ditentukan. Ya, ia mencapai prestasi yang tidaksalah. Malah, ia adalah yang paling cepat untuk mencapai 100 km / h (11.4 s) danyang memerlukan masa yang kurang untuk mendapatkan kembali 60-100 km / h (8.6s), yang memastikan lebih cepat memotong di lebuh rayacounty. Selain itu, pengambilan hanya 5.0 liter.

Seolah-olah anda melihat bahawa ia adalah model yang mengambil masa yang lamapasaran adalah dalam rangkaian sistem bantuan. titik Abahawa generasi akan datang perlu membayar perhatian yang lebih.

Hyundai i30: Trust kepada-Nya

Hyundai i30

Hyundai i30 adalah kereta yang sangat seimbang,terkenal kerana praktikal untuk setiap hari. Ia mempunyaisuai yang baik, tidak sia-sia dengan melipat kerusi belakang adalahpermukaan beban benar-benar rata. Ya, belalainya adalahkecil dari segala jenis. Setelah anda mendapatkan Mac terima kasihpenggantungan itu ditapis dengan betul ketidaksempurnaanjalan raya, tetapi jika anda banyak dimuatkan dengan cepat mendapati had dangandar belakang bertindak balas secara tiba-tiba dengan melantun jelas. beliauberat badan yang tinggi dilihat dalam tingkah laku pemanduan denganmalas berbanding Seat Leon. Ia tidak membantu untuk memperbaiki inikeadaan address sebagai tidak bermaklumat dan berasa agaktiruan. Berita baik adalah bahawa kereta adalah sambutan yang neutral untukIa menyesuaikan diri dengan cita rasa majoriti besar pemandu. walaupunpasti bahawa orang-orang yang sama tidak akan seperti itu yang paling terukdalam penggunaan, kerana ia membelanjakan lebih daripada 0.3 liter Nissan. mataanda tidak boleh gagal untuk menyebut bahawa i30 adalah dijaminlima tahun menjelaskan bahawa ia adalah sebuah kereta dipercayai.  

Nissan Pulsar: Perak Sterling

Nissan Pulsar

Nissan Pulsar adalah sebuah kereta yang amat kompetitif yang prihatinterutamanya dengan baik penumpang dengan tempat duduk yang selesa dankabin tanpa sekatan, dengan akses mudah dan keluarpetak penumpang. Di samping itu, penggantungan itu adalah cukup selesaapabila lulus penyelewengan di jalan raya, tetapi jika transitasoleh kawasan batu buntar atau kismis di atas penutup lurangdiucapkan dalam bandar pada kelajuan rendah, menghantar terlaluke dalam kekeringan. enjin ini juga mempunyai jawapan sangathalus: yang rendah sekitar pemarah ditunjukkan dan apabila anda melangkah denganmenolak ke hadapan pada pedal yang betul, tetapi sebelum anda bangun satuturbo kereaktifan yang rendah. Dalam harian yang mengganggubutir-butir kecil seperti alamat lajur atau berat sebelahkonsol tengah plastik mendahului jahat, yang lagu yang anda bolehmendapatkan menyentuh dengan tangan anda jika anda tidak berhati-hati. Dan lantaibeban terlalu rendah. Memihak: brek panas, danyang dia telah perlahan sangat baik; tiada lawan telah berjayameningkatkan mereka tanda 34.7 meter. Itulah keselamatan.

Seat Leon: Spanish Poderío

Seat Leon

Di Sepanyol kami adalah orang-orang berdarah panas, jadi Seat Leon inimenyampaikan keghairahan yang pesaingnya kekurangan, walaupun mereka105 enjin hp menghasilkan kuasa yang kurang daripada yang lain, sesuatu yangcepat pampasan oleh ketangkasan mereka pada roda. Ia tidaktertanya-tanya, apabila anda menganggap bahawa saham platform dengan AudiA3. stereng adalah sangat tepat dan komunikatif dancasis mengekalkan hubungan dengan asfalt tanpa penggantunganterlalu sukar untuk penghuni. Enjin adalah tenang danmenolak momentum. Di samping itu, walaupun hanya lima kelajuan (yangYa, dengan perubahan tepat dalam jarak yang pendek) mencapai penggunaan yangKandungan 5.1 liter. Dan dalam prestasi, kekal tanpamasalah rentak lawan mereka. Ia adalah berkesan, tetapi jugaselesa? Ia adalah, terutama di tempat duduk depan, terima kasih kepadatempat duduk yang selesa ergonomik baik menawarkan banyak kekangandan satu memandu sangat luas. Sudah tentu, semua gaji ini:harga asas Seat León adalah 20.780 euro dan unsur-unsur sepertilampu automatik atau pelarasan kedalaman stereng adalahPilihan. Di samping itu, Seat hanya menawarkan jaminan selama dua tahun. walaupunsemua wang ini anda mendapat kereta yang terbaik.

Dalam comparator insurans kami mempunyaidikira apa yang akan kos untuk menjamin Seat Leon TDI 105 hp. kepadamengira harga, kita mengambil sebagai rujukan seorang lelaki 30 tahun10 ID lama dan tanpa jahat, yang tinggal di Madrid,menggunakan kereta setiap hari, yang diletakkan di garaj kolektif dan berjalansehingga 20,000 kilometer per tahun. Dengan data ini, insurans komprehensifia menawarkan risiko yang lebih berpatutan Qualitas Auto, 420 euro. inikos boleh kurang jika anda memilih untuk polisi insurans selimut denganfrancais. Dalam kes ini, yang paling murah akan menjadiBalumba. Ia kos 233 euro290 euro francais.

kesimpulan

Perbandingan Nissan Pulsar

Nissan Pulsar baru adalah padat yang besar dengan enjin dieselgambar yang tidak bersinar atau untuk berseronok pada roda dan tidak selesa.Walau bagaimanapun, ia mencapai tempat kedua yang dipuji, yang bermaksudyang beliau telah berjaya untuk mendapatkan mata berharga dalam semua bahagian daripadaklasifikasi. pemenang adalah Leon Seat, yang menggabungkantindak balas dinamik dengan praktikal untuk hari tersebut. Hyundai danRenault, kali ini ketinggalan.


Понравилась статья? Поделись с друзьями: