Lexus CT 200h ujian LUXURY

Teknik hibrid Toyota terletak dalam bungkusan elegan Lexus. A Sebaliknya ingin tahu untuk bintang dalam ujian daripada 100,000 kilometer dari Lexus CT 200h

Toyota Prius telah dipopularkan teknologihibrid, yang pada hari ini tidak lagi dilihat sebagai seorang yang pelik, tetapi sebagaipilihan mekanikal lebih (dan meluas). model Toyota ialahjualan di seluruh dunia, juga di negara kita (di manaMereka menjual 6,700 unit dan hibrid Toyota Prius antara Auris), dan merupakan salah satu daripadadisukai oleh pemandu teksi untuk menjimatkan dan boleh dipercayai. Dalam ujian100,000 AUTOBILD.es kami memberikan skor maksimum, danBeliau meninggalkan sebarang syak tentang keteguhan mekanik. Oleh itu, adalahnormal untuk jenama dalam tertanya-tanya hari mereka: bagaimana jika kami melancarkanPrius mampu bersaing dengan AudiA3? Hasilnya adalah 200h Lexus CT.

Lexus ini mengambil teknologi mekanikal yang samaIa terdiri daripada dua enjin, hanya kini ia adalah satupremium padat dan dalam hal unit kami dengan catOlympic Gold Metallic 900 euro tambahan. A Prius diAkhir sekali, emas penyaduran lebih daripada 36,000 euro. yanggambar agak mahal. Sejak kilometer pertama, iniLexus adalah penjana sebenar dibahagikan. "Amemandu lucu daripada Prius, dalaman yangsukan yang menggabungkan teknologi hiburan denganErgonomik santai untuk hari ", kata seorang daripada kamieditor. Lain, bagaimanapun, pada mulanya memuji kekakuancasis, tetapi selepas beberapa hari ia telah dikritik"Terlalu bising dan tidak selesa". juga hantarmemandu telah menjana comments bermula dari "sangat baik" untuk"Mengelirukan" dan penggunaan "fungsi" kepada "bencana".

Ulasan yang anda dihadapi hanya menjadi satu kesimpulan: di siniMereka menghadapi lawan dan penyokong penyelesaianhibrid. Atau meletakkan cara yang lain: Lexus ini berjaya memenangi banyakpengikut lagi ... dan beberapa penyokong ligaantihíbrida. Oleh itu, ia adalah yang terbaik untuk berpegang kepada faktaobjektif: ia tidak dapat dinafikan bahawa Lexus CT 200h kenderaan terbaiklapisan dan stereng postur lebih selesa daripadaPrius, yang mempunyai roll yang lebih dinamik. Manakala Toyota pada 120 km / h mula mengakui keletihan,Lexus mula mencari saraf beliau pada 140 km / h. ini jugaIa menunjukkan peningkatan dalam penggunaan petrol, sudah tentu. Ia jugapengurusan tidak dapat dinafikan bahawa CT adalah lebih kompleks, dan penglihatanbalut (untuk tingkap kecil mereka) yang lebih rendah. Sekurang-kurangnya kameraimej belakang unjuran yang luas untuk membantu taman.

memborong lebih baik daripada perjalanan panjang

Mereka telah menjana pergerakan kepala negatif beliau, Berdasarkan radio pengendalian suis lampu tidak menyaladari "klik tetikus" atau sistem multimedia. Ia membolehkan anda untuk menyambung kemudah alih, tetapi data sambungan dipadamkan setiap beberapa minit untukmematikannya, yang terutama menimbulkan kemarahan seorang dengan yang lain kamieditor, yang menunjukkan yang "lebih baik dalam Toyota?". denganSejak beberapa kilometer, semakin banyak aduan mengenai ramai sekalibeberapa bahan. Satu juga berbanding mereka secara tekstual, dengandalam garis bas, walaupun orang lain lebihdiplomat tahap plastik "untuk Toyota baik,untuk bertambah baik Lexus ". Dan yang benar adalah bahawa harga yang tinggimewajarkan kritikan-kritikan ini. Adakah dia benar-benar memerlukan pelangganLexus biasa (matang, kelas tinggi) premium padat? yangmodel jualan yang rendah memberi jawapan: di Sepanyol mereka telah dijual795 unit pada 2013.

Sebagai kenderaan untuk perjalanan, bertemu untuk mengeringkan oleh kecilbut (375 liter) Dan tangki kecil (45 liter). dandan kereta dinamik, tidak memenuhi jangkaan merekaMereka mencari sebuah kereta berbau sukan. Ia menyampaikan arahan sedikit,gandar hadapan agak mengganggu, mengubah stepless... Ia benar-benar tergelincir di bawah badan Lexus iniIa adalah teknik Prius dan tidak adalah yang paling sesuai untuk menyerangpenggulungan jalan raya. Oleh itu, penyokong yang telah dipatuhi merekasifat semula jadi: penyunting memuji beliaumemandu dalam mod elektrik, dan satu lagi pergi lebih jauh:"Super-senyap, berada di dalam kesesakan lalu lintas ialah pembaharuan inikereta! ". Sudah tentu sebagai enjin petrol campur tangan kamimengimbas kembali tidak dapat tidak model diesel. Dan CT tidak mempunyaitidak pernah berjaya untuk menampung 1.5 kilometer dari mod autonomiyes dicapai Prius semata-mata elektrik. Tetapi kebolehpercayaan keseluruhankita mesti menyedari bahawa, jika seksyen bunyi, apabila kitamenendang ke bawah pemacu hanya layak pujian: berjalan dan berjalantanpa henti, secara beransur-ansur dan berhati-hati di sepanjang100,000 kilometer hays dibuat. Dengan sempurna. di sini jugaToyota tetap semangat dan kebolehpercayaan yang mutlak.Kita hampir boleh mengatakan bahawa satu-satunya kesilapan yang telah berlaku diujian kami adalah pembebasan penembak perumahanpintu hak untuk 5896 dan 62.524 kilometer. Hanya dua kegagalanbawah Rata oleh itu maksimum, dan hibrid Jepun ketigamencapai bahagian atas laman kami.

Dalam comparator insurans kami mempunyaidikira apa yang akan kos Lexus CT 200h memastikan 136 hp. kepadamengira harga, kita mengambil sebagai rujukan abdi 40,sepuluh ID lama dan tanpa jahat, dia tinggal diMadrid, menggunakan kereta setiap hari, yang diletakkan di garaj kolektif danberjalan sehingga 20 000 km setiap tahun. Dengan data ini, insuranssemua ia menawarkan risiko yang lebih berpatutan walnut, 351euro.
Kos ini boleh menjadi lebih rendah jika anda memilih untuk dasar untuk semuadengan berlebihan. Dalam kes ini, barat akan menjadiInsurance terus. Ia kos 254 euro dengan 280 francaiseuro.

Ya, Hibrid Toyota Auris, dengan yang samamekanikal dan harga yang lebih rendah, ia menjual lebih baik. Tetapi ia tidak bermandikanemas ...


Понравилась статья? Поделись с друзьями: