Lapan kereta yang paling menakjubkan Kumpulan B

Sebagai pencinta perlumbaan dan perlumbaan ikon dari AUTOBILD.ES hari ini kita membawa anda yang lapan kereta yang paling terkenal Kumpulan B, kategori yang telah ditubuhkan pada tahun 1982 dan hilang pada tahun 1986; dan palsu legenda dan tragedi satu daripada pemacu yang paling legenda.

"Ini bukan perhimpunan. Ia jalang gila. nasib baik,kemenangan hampir dicapai" Ini adalah yang terakhirHenri Toivonen kata-kata sebelum kematiannya, bersama-sama dengan beliaupembantu juruterbang Sergio Cresto, di peringkat No. khas 18(Corte-Taverna) daripada Tour de Corse 1986. Pemandu Finlandmemandu Lancia Delta S4, salah satu lapan kereta lebihterkenal Kumpulan B.

Kumpulan B adalah kategori Kejohanan Duniaperhimpunan, dengan peraturan-peraturan mereka sendiri, yang ditubuhkan oleh FIA,(Kemudian FISA). Ia telah ditubuhkan pada tahun 1982 untuk menggantikandan Kumpulan 4 dilarang pada tahun 1986, selepas beberapa siri kemalanganmanusia, ia digantikan oleh kumpulan A. utamaciri-ciri kereta adalah kuasa dan ringan daninovasi teknikal diperkenalkan: The all-wheel drive dankuasa enjin turbo dibenarkan untuk menaikkan had baru.
Dengan penciptaan kumpulan B, idea PersekutuanMotorsports International Ia kembali kepada konsepLancia Stratos, kereta pertama yang direka khas untukperhimpunan, sekali gus menggalakkan pengeluar kereta untuk mereka bentukkereta lumba, di samping mengekalkan rupa jalan.ajaran ini dijalankan setakat yang mana-mana kenderaanbahawa daripada mencapai carian mesti mempunyai versi yangenrollable 200 unit, diperbuat daripada 12bulan.

apa FIA Beliau diabaikan adalah seksyen keselamatansejak peraturan itu tidak wujud: Peso diselesaikanMinimum yang sangat rendah, tidak ada kuasa adalah terhad, mencapai dicapailebih 500 hp; dan menggunakan casis tiub dibenarkandan badan gentian kaca. Walter Rölrh berkata inikereta lumba sebenar bahawa: "Dalam Kumpulan B anda perlu untuk menjangka setiappergerakan, setiap tindak balas untuk mengambil kereta, menunggu untuk merasakanIa membuat; ia mungkin perkara terakhir yang anda rasa. Rahsia inikhusus terletak dalam menghentikan kedua selepas yang menunjukkanbiasa dan mempercepatkan kedua sebelum apa wujud rasalogik."

Audi Quattro

Anda tidak boleh memahami dunia rali 80 atauKumpulan B juga tanpa Audi Quattro. kereta ini disebabkanrevolusi dengan pacuan semua roda itu. 1977 AudiBeliau mencadangkan untuk memansuhkan peraturan dalam kereta FIA mengharamkanempat roda memandu di perhimpunan. Walau bagaimanapun, selepas beberapaperbualan dan penerimaan oleh FIA, rumahempat gelang memulakan kerja pada masa depan Audi Quattro. sehinggadaya tarikan maka satu-satunya kenderaan telah membinaMenyeluruh di atas, dan tidak namanya sendiri,adalah Volkswagen Iltis; Pada tahun 1980 beliau memenangi ParisDakar.

Pada tahun yang sama beliau telah dipilih oleh Audi untuk debutpembangunan kereta Janner Rally di Austria. pada tahun 1981Audi Quattro secara rasmi ia berselisih ujian pertamamusim ini, Monte Carlo Rally.

Versi perlumbaan motor adalah berdasarkan jalantetapi dengan kuasa yang bermula 300 hp (224 kW) walaupuncepat berkembang (A1 dan A2) untuk mencapai 370 hp. dalam1981 Michèle Mouton Beliau menjadi pemandu pertamamemenangi perhimpunan kejohanan dunia, memandu AudiQuattro.

engine: depan membujur lima silinder (2109cc.) selaras dengan turbo.
kuasa: 370 hp pada 6,500 rpm.
tork maksimum:
420 Nm pada 3,500 rpm.
penghantaran:
all-wheel drive dengan tiga perbezaan mekanikal dankotak gear manual lima gear.
badan:
coupe dua pintu dan keluli empat tempat dudukpanel aluminium atau kevlar.
casis:
keluli monocoque.
penggantungan: hadapan McPherson dan belakang.
brek:
Cakera, pengudaraan yang baik.
dimensi: 4.40 m panjang, 1.73 lebar dan 1.34tinggi.
berat: 1,000 kg

pelumba yang diketengahkan: Hannu Mikkola, Stig Blomqvist, WalterRöhrl dan Michèle Mouton

Versi jalan

Pengurus projek adalah Ferdinand Piech, cucuFerry Porsche, beliau percaya pacuan empat rodamemberikan cengkaman yang lebih baik pada permukaan rendah cengkaman sepertibumi atau salji. Dengan premis ini, Quattro dilahirkan di1980 Geneva Motor Show dengan penampilan yang sangat menarik.

Sekumpulan jurutera, yang diketuai oleh Jörg Besinger,Beliau bertanggungjawab untuk reka bentuk Quattro, sebuah kereta yang ternyata menjadiyang 'kolaj model yang berbeza daripada Audi; sistem yang berkesanpacuan roda mekanikal dan enjin lima silinder belum pernah terjadi sebelumnya2.1 dan 2.2 liter talian lampau. The dorong limasilinder, datang dari Audi 200 Turbo untuk menghasilkan 223CV. bingkai adalah Audi 80, disesuaikan dengan sistem barumemandu dan kotak gear manual lima kelajuan. yangpenggantungan, MacPherson jenis diwarisi darinya telah diubahsuai dantali bertetulang.

sistem pacuan empat roda Ia terbukti menjadi yang utamamasalah untuk jurutera kerana ia tidak mudah untuk memasangcasis monocoque. Pereka, Hans Navidek, beliau memutuskanmembahagikan tork antara lima puluh peratus setiap paksi olehbevel gear. Untuk ini boleh didapati pengkamiran yangperantaraan Torsen bersepadu perubahan. Untuk menyertainya,dengan gandar depan, artikulasi yang digunakan dalamsama; manakala kuasa enjin untuk gandar belakang datang kemelalui penghantaran aci diletakkan di belakangberubah. Memandangkan kerumitan, jurutera terpaksa membangunkanbahagian kepersisan tetapi sebagai balasan mendapat dalam ringan dan mengurangkankelantangan.

Pada tahun 1984 ia telah diubahsuai dan dikemaskini dengan restyling, saizroda berubah 6x15 inci tayar 205 / 60-15 untuk 8x15inci tayar 215 / 50-15. Pada masa yang sama penggantungan adalahIa mengurangkan 20 mm, dengan mata air yang lebih keras sedikit. Bagi tahun 1987,pusat Torsen pengkamiran pertama kali digunakan,menggantikan pusat pengkamiran manual mengunci.

Audi Sport Quattro

Ditakrifkan oleh banyak pihak sebagai 'The Monster' atau yangraksasa, yang Audi Sport Quattro S1 E2 Ia adalah yang maksimumungkapan Ijazah permintaan dan kekejaman yang datang untuk mengambil alihuntuk memandu profesional Kumpulan B. enjin itu begitukuasa dan tork, ia adalah hampir mustahil untuk mengekalkangaris lurus kerana bingkainya tidak mencukupibersedia. Pada mulanya dorong yang dihasilkan 450 hp (331 kW)walaupun mereka akan melebihi 600 hp (441 kW).

yang Audi Audi Quattro S1E2 Dia menandakan jalan yangProfessional Jerman Walter Röhrl yang mengatakan bahawa "Ia adalah sayakereta kegemaran perhimpunan kerana tiga sebab: kuasaenjin, bunyi berkenaan dgn neraka ia dibuat dan kerana ia adalah kereta yang laludi mana juruterbang terpaksa melawan dia untuk mengambilpantas. 180 melepasi 200km / h semudah pergi dari40 hingga 50 di dalam kereta jalan raya, mereka adalah pecahan daripada satu saat. hanya2mm adalah perlu untuk bergerak pendikit dan berasa seperti kecilletupan, pecutan kejam kereta ini meninggalkan andaliteral dihancurkan terhadap kerusi".

Walter Röhrl: The Legend of rali

Sementara itu, Hannu Mikkola Dia ditakrifkan sebagai berikut: "bayangkananda sabar menunggu lampu merahbertukar hijau. Dengan melaksanakan kuning anda mendaki ke 8500revolusi per minit dan dengan melepaskan klac hijau longgar;maka jualan begitu kejam menembak ke hadapan daripada yang anda fikirkankenderaan lima tan di belakang embestirte.Sungguh mengagumkan!"

yang Audi Sport Quattro S1 Ia telah diperkenalkan pada akhir 1984sebagai sebuah evolusi Audi Quattro. Menunggang enjin yang samadaripada sebaris lima silinder dengan 2,110 sentimeter paduyang pada mulanya memberikan, menurut perangkaan rasmi 450 hp(331 kW). Walau bagaimanapun, turbo unit-unit ini menggunakansistem peredaran semula udara untuk mengekalkanturbin yang berputar pada kelajuan tinggi, yang semakin500 hp (373 kW). Seksyen mekanikal yang ditentukan adalah perlumenyimpan sebagai dekat dengan kereta tanah mungkin, dengankit badan penuh telah dipasang dengan spoiler besarbelakang; yang meningkat downforce. Walau bagaimanapun, beratVakum hanya 1,090 kg, membolehkan ia memecut dari 0 hingga100 km / h dalam masa 3.1 saat.

Hampir 30 tahun selepas pembatalan Kumpulan B, sukanQuattro S1 Ia masih dianggap oleh banyak pihak sebagai mesinakhir. Unit terakhir meninggalkan kilang dimalang 1986 musim, datang untuk membayar lebih daripada 600 hp (441kW).

Selain daripada Kejohanan Dunia, S1mendapatkemenangan mutlak meningkat Pikes Peak tanganMichèle Mouton. Kejayaan ini diulang pada tahun 1987 WalterRöhrl; lagi dengan juruterbang Perancis pada tahun 1988 dan 1989terima kasih kepada Bobby Unser.

Versi jalan

Audi Sport Quattro telah kereta dibangunkan khususuntuk kelulusan kumpulan B dan yang mereka menghasilkansejumlah 224 kereta siri untuk mematuhi peraturan-peraturandiperlukan sekurang-kurangnya 200 unit dalam tempoh 12 bulan. beliauharga adalah 203.850 DM.

Perkara yang menarik tentang model ini adalah bahawa ia adalah versi pendekQuattro. Ia menggunakan blok penuh aloi aluminium2,133 sentimeter padu, injap pemasaan boleh ubah dengan pokok doublecam overhed (DOHC) Dan 20 injap, lebih kecil daripadaAudi Quattro; untuk menjadi sebahagian daripada kelasenjin tiga liter atmosfera, kemudian memohon faktorturbo skala) .Rendía 306 hp (225 kW) enjin.

Bahagian-bahagian badan komposit yang digunakankarbon kevlar. gerbang roda diperluaskan danmereka memasang tayar lebih luas (203 mm). Beliau mengubahmeraih cermin depan, sebagaimana yang diarahkan olehpemandu Audi Sport Team, untuk meningkatkan penglihatan.

Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan pada permulaan, yang paling menarikIa adalah badannya. Berdasarkan Audi Quattro, ia ditetakJarak roda 320 mm, dalam usaha untuk meningkatkanpengurusan.

Ford RS200

Dengan tradisi besar dalam dunia perhimpunan, salah satu daripadalapan kereta yang paling terkenal Kumpulan B adalah pasti yang Ford RS200. kepadamencari asal-usulnya kembali ke 1980 apabila terdapat FordMotorsport dan dia bekerja dengan Ford Escort MKIII daripadapacuan roda belakang tetapi yang telah dipasang turbo. Aawal tahun 1983, projek ini telah secara dalaman dikenali sebagaiEscort RS 1700T dan bertujuan untuk menggantikan yang berjaya dan tidak mudah pecahEscort RS MKII. Walau bagaimanapun ia muncul di atas pentas StuartTurner, sebagai Pengarah sukan Ford Eropah. sejak iaSemasa ketibaan, keinginan besar beliau adalah untuk mempunyai kenderaan cengkamanJumlah dan lampau membolehkan Ford untuk memasukikategori B kumpulan, dan kenderaan ini tidak memenuhi jangkaanbahawa dia telah diletakkan, supaya akhirnya dibuangidea.

Dan pembatalan serta-merta Escort RS 1700T, yangDeportivo jabatan mempunyai, pada pertengahan 1983, yang barulembaran kosong untuk mewujudkan sebuah kereta lumba, berdasarkanperaturan baru. nama kod itu Ford RS200.

Dalam banyak cara ini adalah sebuah kereta revolusi sebagaiDia menggunakan badan yang diperbuat daripada besi, serat kevlarkarbon; bahan-bahan yang hari ini adalah biasa ditetapi kenderaan perlumbaan inovatif pada casis 80.Dia bekerja platform keluli dengan bahagian tengah yang monocoque. Adia riveted tiub subframe yang akan menempatkan mekanikal danpenggantungan kenderaan. reka bentuk mengulas memudahkanakses kepada semua bahagian-bahagian mekanikal membaiki muka dengansecepat mungkin kenderaan itu dalam kes kemalangan.

enjin Cosworth BDT Ia telah dibangunkan untuk RS1700T; dan ia telah berada di kedudukan membujur pusat. dia mempunyaisebaris empat silinder dan cubed 1,803 sentimeter padu;menggunakan pembolehubah double camshaft pemasaan injap dan 16injap. Untuk mengekalkan pelinciran yang maksimum, kami memilih untukbah kering. Dengan idea untuk mendapatkan yang terbaik daripada inikipas turbo dipasang Garrett TO3 / 4 yang membenarkanRS200 mendapatkan antara 380 dan 450 hp.

penghantaran ini telah direka supaya kotak gearLOKASI UNTUK, membujur di hadapan enjin; dengan apa yangpengagihan berat yang lebih baik telah dicapai. Menggunakan konfigurasi ini FordSaya dapat merendahkan pusat graviti dan mengawal lebih baiksifatekun, kerana semua elemen mekanikal adalah dalamBattle kenderaan. Untuk AWD kami memilih tigaperbezaan likat (LSD) daripadajenis Ferguson; dan juruterbang boleh memutuskan sambungan hadapandari petak penumpang. Dalam versi pertandingan boleh menyekat50%, dari petak penumpang.
Trapezes konfigurasi dengan dua penyerap kejutan laras dansetiap roda spring membantu untuk mempertimbangkan RS200 sebagai platformlebih baik seimbang mana-mana pesaing.

RS200 kehidupan sukan di Kejohanan DuniaRally adalah singkat kerana walaupun dia muncul pada musim 1985,apabila Malcolm Wilson memenangi tempat pertama dalam KejohananBritish Rally homologation dalam Kumpulan B terpaksatunggu sehingga Februari 1986. Ini bermakna bahawa dia tidak boleh mengambil bahagiandi Monte Carlo Rally dan terpaksa menunggu Rali Swedenuntuk melihat dua unit Ford RS200 berdaftar. juruterbang danMereka dipilih bersama pemandu Kalle Gründel dan Benny Melander,yang menjaringkan gol ketiga dan Stig Blomqvist dan BrunoBerglund, akhirnya mereka keluar daripadanya, selepas mengalami beberapakemalangan. Itu adalah hasil yang terbaik diperolehi dalam RS200 yangKejohanan Dunia.

engine: Central diletakkan dalam kedudukan membujur empatsilinder (1,803 cc.) dalam talian, dengan turbo.
kuasa: Sehingga 450 hp pada 8,000 rpm.
tork maksimum:
489 Nm pada 5500 rpm.
penghantaran:
all-wheel drive dengan tiga perbezaan mekanikal dankotak gear manual lima gear.
badan:
Dua pintu coupe, keluli dengan gentian karbondan kevlar.
casis:
Central monocoque keluli; dengan sub-casis.
penggantungan: Depan dan trapezes double belakanglaras penyerap kejutan dan musim bunga.
brek:
Cakera, pengudaraan yang baik.
dimensi: 4.00 m panjang, 1.75 lebar dan ketinggianberubah-ubah.
berat: 1,050 kg

pelumba yang diketengahkan: Malcolm Wilson, Stig Blomqvist danCarlos Sainz

Versi jalan

Ford RS200 juga unik dalam imejnya kerana, tidak sepertijenama lain yang tidak sesuai dengan mana-mana model pengeluaran Ford.reka bentuk telah dijalankan oleh Filippo Sapino, kepunyaancoachbuilder Ghia (terletak di bandar Itali Turin) dan hartaFord. Di bawah pengawasan pasukan reka bentuk Boreham(Beliau bertanggungjawab bagi sukan kereta Ford) menetapkan bahawapedalaman mempunyai ruang yang cukup untuk juruterbang, untukbahagian tengah yang adalah sama dengan Ford Sierra daripadapengeluaran, termasuk model yang digunakan dan kacatiang.

Sejak Ford tidak mempunyai pengalaman dalam penggunaan bahan-bahansebatian seperti gentian karbon dan Kevlar, pengeluaranbodywork mengarahkan tanda tangan Reliant mana194 unit dibina selepas enam prototaippembangunan.

Mekanik yang digunakan adalah sama seperti dalam versi perlumbaankuasa capada walaupun tidak lebih daripada 300 hp. yangpenghantaran dan kotak gear juga yang sama walaupunpengedaran tork adalah 37% ke roda depan dan 63% kepadabelakang; bukan 50%.

Lancia 037 Rally

yang Lancia 037 Rally adalah kereta lain dibinasemata-mata untuk Kejohanan Rali DuniaFIA. Firma Itali sudah mempunyai pengalaman dalam hal inibidang persaingan sejak premis yang sama ia mempunyaidibuat yang Lancia Stratos, model yang dibangunkan dan dihasilkanmelaksanakan pada tahap puncak dalam perhimpunan tersebut. Nama 037 datang daripenetapan dalaman yang digunakan Abarth, sebuah syarikat yang dimiliki olehKumpulan Fiat.

Lancia juga beliau memilih pemampat yangturbocharger untuk menghapuskan turbo lag dan meningkatkantindak balas pendikit.

Pada tahun 1980 Lancia mula mereka bentuk 037, salah satu daripada lapan keretapaling Group terkenal B telah dicari, kerana dengan Ford RS200,mewujudkan sebuah kereta dibina untuk memenuhi baruperaturan FIA.

Abarth, pada masa ini sudah menjadi sebahagian daripada keluargaLancia-Fiat, Ia melakukan kebanyakan kerja reka bentuktetapi mereka juga terlibat Pininfarina, Dallara danpengurus projek, jurutera Sergio Limone.

Kereta itu membuat kemunculan sulung dalam Rally Costa Smeralda daripada1982 di Itali. Walau bagaimanapun kedua-dua unit terpaksamenarik diri kerana masalah dalam kotak gear. diberimodel remaja, musim 1982 telah dibelenggu oleh kecicirantetapi dia berjaya beberapa kemenangan, termasuk yang pertama,yang Pace Rally, di UK. Pada musim berikutnya adalahdengan lebih berhasil untuk mendapatkan World Championshipperhimpunan, Pengeluar dalam seksyen terima kasih kepada JermanWalter Röhrl dan Finland Markku Alen.

Untuk 1984 pengeluar tajuk pertahanan, Lanciamemperkenalkan Evolution 2 versi 037. Enjin ini digantikan1,995 sentimeter padu lain 2,111 sentimeter padu.Ia telah mendapat suntikan mekanikal dan 325 hp dengan berat kosonghanya 980 kilogram. 265 hp awal (198 kW), yangevolusi pertama telah berjaya meningkatkan prestasi300 hp melalui penyejukan melalui suntikanair.

Walau bagaimanapun, bagi tahun ini, dan dia telah menyebarkan 'demam'yang pacuan semua roda dan 037, yang hanya mempunyai rodamemandu belakang, tidak dapat menampung dengan Audi Sport Quattro danPeugeot 205 T16. Markku Alen berjaya hanya satu kemenangan dalamyang Tour de Corse 1984.

engine: Central diletakkan dalam kedudukan membujur empatsilinder (1995-2111 cc.) pemampat talian AbarthVolumex.
kuasa: Antara 265 dan 350 hp pada 8,000 rpm.
tork maksimum:
333 Nm pada 5500 rpm.
penghantaran:
pacuan roda belakang dengan perbezaan belakangautoblocante ZF kotak gear manual lima kelajuan.
badan:
Dua pintu coupe diperbuat daripada gentian kacakomposit.
casis:
tiub keluli.
penggantungan: depan bebas daripada trapezeslaras penyerap kejutan dan musim bunga. Belakang: Independenttrapezes peredam laras double dan musim bunga.
brek:
Cakera, pengudaraan yang baik.
dimensi: 3.89 m panjang, 1.85 lebar dan 1.24 untukketinggian.
berat: 980 kg

pelumba yang diketengahkan: Markku Alen, Attilio Bettega, WalterRöhrl, Miki Biasion atau Salvador Servia kami

Versi jalan

yang Lancia 037 Rally, juga dikenali sebagai Abarth037 atau Lancia Rally 037 Stradale, Ia adalah salah satukereta kelihatan berada. Ia tidak adalah yang paling cepatmahupun yang paling berkuasa, tetapi tubuhnya, yang diilhamkan oleh Lanciabeta Montecarlo, Ia adalah unik dan mengingatkan reka bentukFerrari awal 80. Ini keranareka bentuk yang telah dijalankan oleh Pininfarina. Daripada 200 unityang diperlukan untuk bersaing, sebanyak 220 telah dihasilkan dalamtempoh 12 bulan.

Tidak seperti enjin V6 Lancia Stratos HF, yang037 pertama terpaksa mekanikal empat silinder 1,995cc berasal dari Fiat Abarth menunggang 131.Hotel ini dalam kedudukan pusat, mempunyai karburetor doubleWeber (kemudian gantikan dengan kapasiti yang lebih besar);injap boleh ubah masa DOHC 16 injap.Dia memberikan lebih sedikit daripada 205 hp, tetapi terima kasih kepada lebih kurang 980kilogram, boleh mencapai 220 km / h dan memecut dariBerdiri dalam masa kurang daripada tujuh saat.

Salah satu perkara utama enjin ini adalah bahawa, tidak sepertiModel kali ini, terpaksa ke pemampat, bukanturbo untuk meningkatkan kuasa. Versi terkini,Evolution 2 dengan peningkatan kapasiti silinder 2111 cmpadu, dengan menggunakan sistem suntikan bahan apiKarburetor merugikan.

Lancia Delta S4

The Lancia Delta S4 mempunyai belakangnya sebagai pengganti kepadaLancia Rally 037 dan, di atas semua, menjadi kereta yang terakhir yang membawaHenri Toivonen, salah satu janji Finland besar.Ia menjadi salah satu daripada lapan kereta yang paling terkenal Kumpulan B, ia adalahdiiktiraf sebagai salah satu yang paling luar biasa dalam sejarahperhimpunan: engine pusat dengan turbo, casis tiub, memanduempat roda dan badan gentian. Model ini menggantikanLancia 037 Rally, jenama kenderaan terpakaiTahun 1982.

Pembangunan Lancia Delta S4 bermula pada tahun 1983 tanganLancia dan Abarth dengan bantuan yang merupakan juruterajabatan pertandingan Fiat, ClaudioLombardi. penyeliaan projek telah disediakan oleh kepalajabatan perlumbaan, Cesare Fiorio. antarajurutera yang terlibat dalam projek itu S4, yang menerimakod dalaman SE038 / SE040, Mereka jugaPaolo Ferrero, Roffina Giovanni dan Enrico Alviano. pasukandia bekerja untuk tiga puluh bulan, dari Januari 1983 hingga November1985, dan walaupun dia merancang debut RallyFinland 1985, ini telah ditangguhkan sehingga Novembertahun itu.

Kereta rally terbaik Walter Röhrl

Giorgio Piantia dan Massimo Biasion juruterbang adalahbertanggungjawab untuk penalaan. Apabila S4 memulakan kerjaya padapersaingan jenama terus bekerja di atasnya dan dilakukan ujiansalji di Sweden Lapland dengan Markku Alen hadir untuk memberiarahan jurutera.

Dia berlari hanya 11 ujian dan memenangi kejohanan duniaempat kemenangan dan sebanyak 12 podium, di samping memberiLancia jenama naib juara dan perintis pada tahun 1986. Beliau membuat penampilan pertama dipusingan akhir musim 1985, RAC Rally (UnitedBeliau menyertai), di mana beliau mendapat dua yang tidak dijangka dengan juruterbangHenri Toivonen dan Markku Alen. Pada tahun kedua dia bermainsemua perlantikan kecuali Ivory Coast Rally, dan disenggarakanperjuangan sengit dengan pencabar terdekat, Peugeot 205 Turbo16, apabila kedua-dua jenama telah berjuang untuk tajuk pengeluar danjuruterbang.

Delta S4 juga digunakan oleh Lancia melalui merekaperalatan satelit pasukan -The Jolly Club dan ScuderiaGrifone- untuk bersaing dalam Kejohanan EropahRally, di mana ia mendapat beberapa kemenangan dan tajuk pada tahun 1986Itali Fabrizio Tabaton. Pada masa yang sama, mendapattajuk Itali Rally Championship, dengan juruterbangDario Cerrato.

Pada 2 Mei 1986 di seksyen 18 ujian masa(Corte-Taverna) Tour de Corse, yang Lancia Delta S4 dengan dorsalnombor empat, dipandu oleh Henri Toivonen, ditinggalkan dalam lengkung,jatuh dari tebing. Beberapa ketika kemudian meletupkematian segera Finland dan kedudukan co-pilot,yang amerika, yang berasal dari Itali, Sergio Cresto.Sejak kemalangan itu tidak disaksikan oleh mana-mana saksi danhanya casis kenderaan itu pulih, ia adalah mustahil untuk menentukansebab terakhir kemalangan.

Beberapa jam selepas kejadian itu, Presiden FISA(Fédération Internationale du Sport Automobile), Jean-MarieBalestre disampaikan kereta B larangan Kumpulanmusim berikut.

engine: Central diletakkan membujur ke empatsilinder (1759 cc.) dalam talian, dengan turbo KKK.
kuasa: 450 hp pada 8,000 rpm.
tork maksimum:
400 Nm pada 5500 rpm.
penghantaran:
pacuan roda belakang dengan perbezaan dan depanslip terhad ZF manual gearbox dan limaperarakan.
badan:
Dua pintu, diperbuat daripada gentian kaca dankomposit.
casis:
tiub keluli.
penggantungan: Depan dan trapezes double belakanglaras penyerap kejutan dan musim bunga.
brek:
Cakera, pengudaraan yang baik.
dimensi: 3.99 m panjang, 1.88 lebar dan 1.36ketinggian.
berat: 1,200 kg

pelumba yang diketengahkan: Henri Toivonen, Markku Alen, MassimoBiasion, Fabrizio dan Dario Cerrato Tabaton

Versi jalan

Dibina di bawah nama Stradale Lancia Delta S4,Saya nama samaran diambil dari Alfa Romeo 33 Stradale dansingkatan 'Supercharged pacuan empat roda (S4), iniversi telah dikeluarkan ke pasaran pada harga 11 jutapesetas, untuk meluluskan model pertandingan. Dalam teori,rumah Itali dibina Peraturan dua ratus unitdiperlukan, walaupun terdapat versi yang menunjukkan beberapa rekodditentukan.

yang Delta S4 Ia telah dibangunkan daripada modelLancia Delta, kereta segmen C dikomersialkanbuat kali pertama pada tahun 1979 dan direka oleh Giorgetto Giugiaro,walaupun model persaingan dan varian Stradale apa-apaMereka mempunyai kaitan dengan kompak.

yang S4 Ia dibina pada casis monocoque pusatpetak penumpang dan gerbang keselamatan yang disertakan. ini adalahmereka mempunyai dua subframe tiub: depan untuk aci danpenggantungan depan dan belakang untuk memegang motor,berubah, pengkamiran, gandar dan penggantungan.

Ia mempunyai likat pengkamiran pusat, jenamaHewland, Beliau memerintah tork 25% kepada gandar depan dan 75%ke belakang, untuk menjaga dan meningkatkan keupayaan mereka untukdaya tarikan, walaupun bagi sesetengah ujian tanah konfigurasi iniIa telah diubahsuai sehingga perjanjian 30/70.

Enjin empat silinder, disusun membujur,1,759 sentimeter padu cubed. Salah satu keunikankipas adalah penggunaan dua sistem pengecasan turbo: UntukAnda mendapatkan kuasa tambahan pada rpm tinggi terpaksa melakukan duajenama turbo KKK manakala untuk mendapatkan yang terbaikLap parti berlari rendah pemampat isipaduVolumex ia dibangunkan oleh Abarth. versipersaingan diisytiharkan hasil sebanyak 450 hp dan tork 400 Nmwalaupun beberapa ujian ke atas asfalt melebihi 500CV.

Penggantungan adalah dua tulang garpu dan mudah laras,dengan ciri khas yang belakang yang dimiliki satumusim bunga tetapi dengan penyerap kejutan twin. Delta juga merupakankenderaan ringan sejak panel badan adalahkomposit sebagai gentian kaca dan karbonatau kevlar yang dibenarkan meninggalkan sedikit berat badantan.

Austin MG Metro 6R4

Pada bulan November 1980 British Leyland Ibrahim sudah menjauhkan diriTriumph TR7 V8 yang World Championship, Walau bagaimanapun,dengan kemunculan kaedah-kaedah baru dalam Kumpulan B, Rover memutuskanmencipta kereta tanpa turbo, menunjukkan bahawa ia boleh menjadi kompetitifseperti kereta lain. Untuk tujuan ini beliau mengupah juruteradaripada Williams untuk membina kereta, kerana tidakMereka mempunyai dana yang sama dengan jenama lain. tersediaenjin tiga liter pusat V6, mencapai 400Hp, dan boleh didapati pacuan semua roda.

MG Metro 6R4 bertanding dalam Kejohanan Rally Dunia antara1985 dan 1986 yang ketiga dalam RAC Rally 1985kedudukan yang terbaik. Pada roda adalah pemandu British TonyPond. pencapaian terbesar beliau kejuaraan pemandu yang diperoleh olehDidier Auriol dalam Kejuaraan Perancis Rally.

engine: Central diletakkan membujur hingga enamV silinder (2991 cc.), Atmosfera.
kuasa: 410 hp pada 9,000 rpm.
tork maksimum:
400 Nm pada 5,000 rpm.
penghantaran:
all-wheel drive dengan tiga perbezaan mekanikal dankotak gear manual lima gear.
badan:
Dua pintu, panel keluli dan bahan-bahansebatian.
casis:
Monocoque tiub subframe keluli.
penggantungan: MacPherson bar penstabil boleh laras danBilstein penyerap kejutan.
brek:
Cakera, pengudaraan yang baik.
dimensi: 3.65 m panjang, 1.86 lebar dan 1.62tinggi.
berat: 1,060 kg

pelumba yang diketengahkan: Didier Auriol, Malcolm Wilson, JimmyMcRae dan Harri Toivonen

Versi jalan

Dengan harga yang bermula daripada 40,000 paun, MG Metro 6R4(6 oleh V6, R untuk perhimpunan dan 4 wheel drive), mempunyaimematuhi peraturan-peraturan FIA yang diperlukan untuk mengeluarkankurangnya 200 unit versi jalan.

Bahagian hadapan jurutera mekanikal adalahCliff Humphreys bahawa selepas shuffling kemungkinan menggunakanHonda V6 enjin akhirnya memilih untuk menggunakan 3.5 V8 enjindaripada Rover. Dengan bantuan David Wood, lamapekerja Cosworth, Dia terpaksa penyingkiran duasilinder, di samping mengekalkan susunan 90 °. 24injap dan injap pemasaan boleh ubah, suntikan bahan api untukIa terpaksa sistem Lucas Micos. Memandangkan kedudukan pusatkipas, ia telah memutuskan untuk memilih untuk pengagihan berat sebanyak 35%depan dan 65% pada gandar belakang.

Unit diluluskan untuk digunakan di jalan raya,dipanggil Clubman, menghasilkan output 250 hp, manakalavarian persaingan mencapai 410 hp pada 9,000 rpm.

Peugeot 205 T16

Antara kereta yang paling terkenal Kumpulan B hanya terdapat satupaling kenderaan berkuasa dan radikal Audi Sport Quattro S1,dan itu adalah Peugeot 205 T16.

Pada awal tahun 1980, Peugeot telah melalui krisis yang serius,kerana percubaan gagal untuk membeli dan pelancaran semula firma ituTalbot. Untuk keluar dari situasi kewangan yang sukar, jenamaLion berhasrat melancarkan model yang berpatutan dan serba boleh:Peugeot 205. ini telah dilancarkan disertakan dengan bercita-cita tinggiprogram persaingan.

Untuk mencapai matlamatnya, bekas pembantu pemandu yang ditugaskan JeanTodt sebagai ketua projek dan dikelilingi oleh pasukan yang besarjurutera dari Formula 1, di antaranya adalahAndré de Cortanze. Sepanjang kerjaya Grand Prix beliau,Todt merupakan rakan sepasukan sebagai terkenal sebagai juruterbang HannuMikkola dan Guy Frequelin.

Peugeot Todt kemudian diberikan kepada bajet murah hati untukmembangunkan perlumbaan 205 tanpa tekanan atau tekanankewangan. Sebagai balasan dia bertanya hanya dua perkara: bahawakenderaan yang mungkin menyerupai rakan sejawatannya dan siri beliauia perlu menjadi kereta menang.

Dengan kedua-dua premis sangat jelas, pada tahun 1982 proses bermulapembangunan Peugeot 205 Turbo 16, dengan niat untukmembuat debut pada tahun 1984. Dengan kelebihan yang bukan yang pertama,205 T16 dicampur ciri-ciri terbaik kenderaanpetunjuk masa: Lancia 037 Rally dan Audi Quattro.Pertama mengambil ringan, susunan pusat enjin danbadan komposit gentian; dan daya tarikan yang kedua untukempat roda dan penambahan turbo.

casis, seperti dalam kes-kes lain, dibina padasel pusat monocoque yang kemudian menciptasubchassis tiub untuk menampung komponen mekanikal. salah satumereka bawa enjin 1,777 sentimeter padu. walaupundorongan mencapai angka awal 300 CV kemudianperkembangan akan mendapat lebih 500 hp, terima kasih terlebih dahuluKKK turbocharger dan kemudian satu jenamaGarrett. saham terdiri daripada empat injap setiap silinder dansuntikan adalah jenis elektronik, jenama Bosch.

Beliau telah dikurniakan dengan penghantaran kepada semua empat roda denganlikat pengkamiran pusat dengan pengedaran tork berubah-ubah antara33 dan 46%, baik dengan paksi sama ada. yangkotak gear manual, daripada lima kelajuan, iapulih daripada Citroën SM.

Sebaik sahaja selesai pembangunannya Peugeot 205 Turbomemulakan kerjaya perbicaraan di Rally Mille PistesCanjuers 1983, satu pertandingan tanah yang telah bermain dalamPerancis rahsia perjalanan tentera dan rupa bumi. keputusanIa tidak dijangka dan tidak lama lagi dilaporkan masalah dengan sistemdaya tarikan untuk empat roda serta turbo, denganmasa tindak balas yang sangat panjang dan ganas menyukarkanmemandu pada kelajuan tinggi. Dengan semua data yang dikumpul,jurutera terpaksa bekerja untuk menyelesaikan semuarintangan dan mendapatkan ia bersedia untuk debut rasmi RallyCorsica 1984.

Walaupun kehidupan Peugeot 205 Turbo 16 tidak bertahan dipaparkan duatrend jelas:

Pertama saya menggunakan enjin turbo empat silinder 1,777cc berat hanya 940 kg, 230 kurang berbandingversi jalan. Dia membuat penampilan sulung dalam Rali Corsica Peugeot 1985digunakan sehingga tahun berikutnya apabila ia digantikan, mediamusim dalam Rally Finland, oleh Peugeot 205Turbo 16 Evo 2. Beliau mengambil bahagian dalam sejumlah empat belas kaum antara1984 dan 1985 dan memenangi sembilan kemenangan (tiga tahun pertama dan enamyang kedua) yang perlu ditambah tiga belas podium dan tajukpemandu dan pengeluar 1985.
Bagi sebahagian, Peugeot 205 Turbo 16 Evo 2 menjadibinatang sebenar. Struktur belakang menjadijenis tiub yang mengurangkan berat badan kepada 910 kg, 30 kurangdaripada sebelumnya dan 60 melainkan jika unit pertama. KKK turboGarrett ditukar oleh satu menyediakan 500 hp dengan tekanan yangmeniup 2.5 bar. Semua ini membolehkan beliau untuk mendapatkan dari 0 hingga 100dalam dua saat.

Sebagai Audi Sport Quattro S1, untuk menyimpan keretake tanah tidak ada keperluan untuk penubuhan duakepak di bahagian depan dan spoiler belakang yang besar. Ia memulakan kerjaya di Rally1985 Corsica tangan Bruno Saby, dengan yangBeliau berjaya menamatkan perlumbaan di tempat kedua. Beliau menamatkan 15 penyertaanantara tahun 1985 dan 1986, dia membuat tujuh kemenangan dan 15 podium. baruBeliau memenangi gelaran dan pengeluar 1986 pemandu.
engine: Central diletakkan membujur ke empatsilinder (1,777 cc.) selaras dengan KKK turbo.
kuasa: 350-500 hp pada 8,000 rpm.
tork maksimum:
490 Nm pada 5500 rpm.
penghantaran:
AWD pengkamiran depan danbelakang; kotak gear manual lima kelajuan.
badan:
Dua pintu, diperbuat daripada serat komposit.
casis:
keluli monocoque dengan subframe.
penggantungan: Depan dan belakang tulang garpu doublebertindih, penyerap kejutan laras dan musim bunga.
brek:
Cakera, pengudaraan yang baik.
dimensi: 3.99 m panjang, 1.88 lebar dan 1.36ketinggian.
berat: 910-940 kg

pelumba yang diketengahkan: Timo Salonen, Juha Kankkunen, AriVatanen, Bruno Saby

Versi jalan

Versi jalan T16 205 adalah jauh dari menyerupaiPeugeot 205 konvensional. Kedua-dua model mempunyai lampu samahadapan, pintu dan cermin, tetapi sedikit lain. T16 yang mempunyaibadan diperbesarkan dengan enjin yang terletak di bahagian belakangterfikir untuk akses yang pantas dan secara langsung. Ia dipasarkan Warnaantrasit untuk mengurangkan kos dan 200 unit dijual kepadadi bawah harga kos. enjin empat silinderturbocharged 200 hp, walaupun pada mulanya toyed dengankemungkinan untuk menggunakan V6 atmosfera. Akhirnya dia memilihpertama untuk berat badan yang lebih rendah dan kesederhanaan mekanikal. beratVacuum adalah 1.210 kg.

Renault 5 Maxi Turbo

Renault 5 Maxi Turbo semestinya yang dilampirkan kepada namapemandu Perancis Jean Ragnotti, yang menjadi terkenal kerana beliaucara pemanduan yang menakjubkan. kata-katanya secara keseluruhanpernyataan niat setiap kali anda sehingga mesin ini"Hanya apabila saya melihat brek mustahil kedalaman langkah".

Kejayaan Lancia dalam tahun 70-an dipertandingan perhimpunan, yang diketuai naib presiden pengeluaranRenault, Jean Terramorsi, untuk membangunkan kenderaan yangTerpulanglah kepada lawannya. Ini hendaklah berasaskan kepada yang sudahsedia ada dan juga memenuhi empat syarat asas: kecil,tangkas, cahaya dan murah. Draf pertama datang dari tangankumpulan Bertone dan pereka Marc Deschamps, yang membuatRenault 5 tetapi tafsiran memasang enjin pusat danpacuan roda belakang, konsep yang sama sekali berbeza berbanding R5Asal. A Terramorsi suka dengan idea ini tetapi tidak dapat melihat dia keranaBeliau meninggal dunia sebelum melihat ia selesai. Henry Lherm berlaku dan pertaruhanuntuk projek yang sama, yang bermula di bandar Dieppe, yangRenault Alpine kemudahan yang sama, dengan satu pasukan kecilhanya empat jurutera yang dibaptiskan model awal R5 Turbo:822 projek.

Setelah ditakrifkan reka bentuk, yang mayatnya dibuat MarcelloGandini, ia telah menghidupkan motor. Pada mulanya mereka dianggappilihan berbeza sebagai V6 2.6 liter (Renault 30)empat silinder dua liter (R20 TS) Dan turbo 1.6(Alpine A110). Akhirnya ia kecil dan padatkipas daripada 1,397 cc Renault 5 Alpinedipilih.

Prototaip pertama di bawah nama kod yang 822-01, merasaiperlumbaan expiloto dan kemudian pengarah Renault Sport,Gérard Larrousse pada 9 Mac 1978 di litar yang berhampiranDieppe. Dengan hasil ujian pertama ini telah membuat kesimpulanperlu untuk memperbaiki kelakuan penggantungan dan mengurangkanberat kereta, yang mana terpaksa menggunakan aluminiumbonet dan pintu. Model unpowered pertama boleh dilihat dalamParis Motor Show 1978 dan versi akhir adalahBeliau membentangkan di Pameran Brussels Motor 1980.

Selepas kemunculan Renault 5 Turbo pada tahun 1979, tidak perlu pergi ke bawahMaxi Turbo Kumpulan B disimen pada tahun 1983, apabila ia dilancarkanversi yang dikenali sebagai Renault 5 Turbo 2. badan kelulilebih perlahan dan kurang berdaya saing daripada sebelumnya lakukan. Walau bagaimanapun,Renault bertujuan untuk mematuhi peraturan-peraturan baru. menghadapi400 unit yang diperlukan untuk bersaing dalam Kumpulan 4 untukKumpulan B hanya diperlukan 200. R5 Turbo 2 adalah oleh itu lebihmurah untuk membina tetapi tidak secepat seperti dalam pertandinganYang dijangka. Kemunculan versi ini disebabkan kepadaSaya membezakan antara R5 Turbo pertama beliau dipanggil popular sebagai'Turbo 1' walaupun tatanama ini tidak pernah menjadipegawai.

Renault 5 Turbo Maxi adalah versi yang terbaru dan yangdihomologasi untuk blok enjin B. Kumpulan dikekalkan tetapiIa meningkat sesaran sehingga 1,586 sentimeter padu denganBosch sistem suntikan. turbo Garrett T3 telah ditukarGarrett T4 lain meniup kepada 2.85 bar. untuk meningkatkanBeliau memilih intercooler penyejukan dengan suntikan airsemburan, dan telah dipasang di bahagian depan kereta. lagiOleh itu, Maxi Turbo menghasilkan 350 hp pada 6,500 rpm.

Bersejarah Costa Brava. A perhimpunan klasikklasik

Ada kotak gear lima hubungan ManualPerubahan kecil seperti dalam sarung magnesium direka bertujuandiganti dengan cepat semasa membantu seorangperhimpunan. Gandar belakang mempunyai pengkamiran yangautoblocante tared cakera.

casis Maxi Turbo mengambil kereta pengeluaran dibinakeluli, walaupun tanda berusaha untuk mengurangkan berat badan manakalameningkatkan ketegaran dengan memasang sangkar keselamatan aluminium,supaya ia mempunyai berat badan yang 905 kg. Matahari terbenam dan bumbung jugaMereka diperbuat daripada aluminium manakala selebihnya telah dibuat dengankevlar dan gentian karbon.

penggantungan itu adalah yang sama dengan Renault 5 Turbo walaupunditandatangani oleh kejutan gas Bilstein dan mata air.Telah pengudaraan brek cakera dengan angkup dan digerudiRacing AP brek empat omboh dengan pelakon yanglaras.

Maxi Turbo memulakan kerjaya dalam persaingan dengan kemenangan, tangan dalam tangandaripada Jean Ragnotti, Rally Corsica pada tahun 1985. TiadaTetapi jenama gala yang hanya boleh mendapatkan kemenangan ke atas tanganPortugis Joaquim Moutinho, yang memenangi RallyPortugal 1986. Dengan pengharaman Kumpulan B, telah diturunkan kepadakategori di mana kenderaan ini jika mereka boleh bersaing sebagaiRallycross, perlumbaan ais atau 24 HoursChamonix di mana beliau terus meraih beberapa kejayaan.

Di luar kejohanan dunia, juga memenangi Maxi Turbobeberapa kejayaan ketara dan tajuk: Pada Championship of SpainRally Genito Ortiz adalah juara pada tahun 1983 dengan Renault 5Turbo; dan 1985 Guillermo Barreras mencapai yang sama tetapidalam disiplin tanah. Carlos Sainz Beliau juga mempertikaikan1985 dan 1986 musim dengan pegawai Renault 5 Maxi TurboRenault Madrid, mencapai naib juara pada kedua-dua tahun.Di luar sempadan dan juruterbang kami Bruno Saby, dalam1981; dan Jean-Luc Thérier, pada tahun 1982, mereka mendapat kemenangandalam Perancis Rally Championship, kapal Renault5 Turbo.

engine: Pusat, empat silinder (1586 cc.) Online,Garrett turbo.
kuasa: 350 hp pada 6,500 rpm.
tork maksimum:
Tidak boleh didapati.
penghantaran:
pacuan roda belakang dengan slip dan kotak terhadtransmisi manual, lima gear.
badan:
Dua pintu, diperbuat daripada keluli, aluminium dan gentianterdiri.
casis:
keluli monocoque.
penggantungan: Depan dan belakang bebas denganpenyerap kejutan dan musim bunga.
brek:
Cakera, pengudaraan yang baik.
dimensi: Tidak boleh didapati.
berat: 905 kg

pelumba yang diketengahkanJean Ragnotti, Carlos Sainz dan JoaquimMoutinho

Versi jalan

yang Renault 5 Turbo telah direka dari awal dengan menukarenjin dan roda depan memandu R5 oleh konvensionalmemandu pusat dan pacuan roda belakang. Walau bagaimanapun, apa yang menyerangperhatian adalah reka bentuk luaran, dengan trek belakang yang luaslebih daripada dia memperoleh nama samaran yang penyayang 'keldaigordo '.

Ia mempunyai enjin 1,397 cc dengan turboGarrett, dipasang di tengah-tengah kereta untuk memihak kepadapengagihan berat. Dia mempunyai RWD dan menghasilkan 160CV. Dia mencapai kelajuan tertinggi 218 km / h dan dipercepatkan dari 0 ke100 km / h dalam 7,7 saat. kotak gear limakelajuan.

siri pengeluaran bermula pada bulan Mei 1980 dikilang alpine, sementara yang lumpuh barisan pemasanganyang Alpine A310, untuk memasang unit 400Satu kategori yang diperlukan. Ia diiktiraf secara rasmi sebagai Kumpulan B, mempunyai Renaultuntuk membina 200 unit Maxi Turbo, tetapi daripada beberapa keranaperbezaan antara ia dan Kumpulan R5 Turbo 4, keduakelulusan kereta yang dibenarkan hanya perlu25. Walaupun sesetengah model R5 Turbo sedia ada adalahberkembang sebagai Kumpulan B. Dalam tempoh enam tahun yang berlakuversi dan edisi khas yang berbeza, direka satuSebanyak 5,007 unit.

Sebagai coda kepada artikel ini daripada lapan kereta yang paling terkenalKumpulan B, di sini anda telah mengumpulkan semua pemain kami,dimeriahkan dengan muzik Ludovico Einaudi dan sebahagianDivenire.


Понравилась статья? Поделись с друзьями: