Pelan MOVEA 2017: habis dijual dalam masa 24 jam!

Ini adalah Rancangan MOVEA 2017

bantuan awam untuk pembelian kereta elektrik telah berlangsung mengeluh; kini hanya berharap beberapa permintaan tidak layak untuk mengambil bahagiannya.

perubahan pemegang dalam masa kurang daripada 48 jam. Jika hari ini kita mengambil hakikat bahawa pelan bantuan bagi pembelian kereta jimat minyak mula berjalan; hari ini kita menggantung poster MOVEA 2017 Pelan habis.

Ia adalah masa 24 Jun apabila Kabinet mengumumkan bahawa ia telah diberi lampu hijau untuk program bantuan bagi pembelian kenderaan elektrik, sel bahan api, LPG ... Tetapi ia adalah satu pengaktifan ficiticia kerana peniaga terpaksa menunggu untuk web yang bertanggungjawab untuk data rakaman kereta elektrik yang layak untuk menikmati bantuan beroperasi, sesuatu yang tidak berlaku sehingga Khamis Ogos 3.

Untuk pengaktifan peniaga ditangguhkan Movea pengurusan web Ditukar pendaftaran kereta yang dijual dalam perlumbaan jarak jauh telah berakhir lebih awal daripada yang dijangkakan: dalam masa kurang daripada 24 jam, Tragsa (syarikat yang bertanggungjawab untuk menguruskan pendaftaran web) mengumumkan wang telah habis.

Apa yang berlaku sekarang? Untuk pengedar yang boleh terus inscribing kenderaan tetapi akan masuk senarai simpanan sementara dan akan menerima wang hanya jika mereka mendaftar Pembatalan kerana mana-mana model yang dicatatkan sebelumnya tidak memenuhi keperluan.

Apakah Pelan MOVEA?

Rancangan Movea adalah satu pakej diskaun yang berkenaan dengan pembelian elektrik, hibrid, plug-in kereta hibrid, hidrogen, gas asli ... dan seharusnya aktif dari 1 Januari tetapi, setakat ini, yang telah membeli plug telah terpaksa berpuas hati dengan diskaun yang membuat pengeluar.

Menurut pengumuman yang dibuat oleh Kerajaan, Pelan Movea baru mempunyai belanjawan sebanyak 14.260.000 (Kurang daripada tahun-tahun sebelumnya apabila jumlah yang diagihkan adalah 16 juta euro) dan akan berlangsung sehingga 15 Okt atau sehingga bajet itu habis. 

Begitu juga Pelan MOVEA 2017: diskaun 500 + 1000 euro untuk kereta penumpang

The Movea Movea 2017 atau Pelan 2 mempunyai belanjawan sebanyak 14.260.000 euro untuk dikongsi bersama di kalangan semua orang yang membeli kenderaan yang cekap. jumlah yang memotong kenderaan bergantung dan julat antara 500 euro untuk ditolak untuk kereta penumpang kepada 18,000 euro untuk bas pembelian ade dan trak.

Di antara adalah bas dan lori untuk bantuan yang ditetapkan pada 5,000 euro dan motosikal akan menikmati diskaun sebanyak antara 1,200 dan 1,500 euro.

 

Oleh itu di luar kenderaan pembakaran skim bantuan (powered by diesel atau petrol) yang adalah bahawa semasa berkuatkuasa ia membalas kepadaku Rancangan PIVE.

Dalam hal kereta, 500 euro bantuan yang ditawarkan oleh Kerajaan, pertubuhan yang ingin menyertai Rancangan Movea 2017 akan mempunyai untuk menawarkan pelanggan diskaun tambahan 1,000 euro dan sama ada ia adalah elektrik d kereta eun mesti menyediakan pembeli dengan pemasangan tempat mengecas.

Bercakap ini. yang jumlah untuk pemasangan titik mengecas 40% adalah untuk orang-orang yang di tempat-tempat awam, dengan maksimum 1,000 euro untuk stesen mengecas konvensional, 2000 euro bagi orang-orang recaraga separuh pesat dan 15,000 euro untuk memuatkan cepat.

Apa kenderaan boleh menerima bantuan?

Dalam apa yang kita bayangkan ada perubahan pada kereta yang mempunyai diskaun, senarai yang tinggal adalah sama ada termasuk:

- (Plug elektrik tulen dan hibrid) kenderaan elektrik

- gas cecair (LPG / Autogas)

- gas asli termampat (CNG) dan cecair (LNG)

- basikal elektrik

- mengayuh basikal dibantu oleh motor elektrik.

beban titik pemasangan bantuan, salah satu halangan utama kepada pelaksanaan mobiliti elektrik di negara kita juga akan diberi.

Beberapa ciri-ciri baru 2017 Pelan Movea

Selain mengurangkan jumlah itu, Pelan Movea baru membawa beberapa perubahan dari edisi sebelumnya:

- Ia menghapuskan rejim minimis Ia mengenakan siling beroperasi kepada syarikat itu; tetapi kini Ia tidak dibenarkan untuk menambah sokongan Movea geran serantau atau tempatan yang lain, bantuan melainkan mereka memasang mata mengecas.

- ia memberikan Tempoh maksimum 10 hari untuk mendokumentasikan tempahan kenderaan; pelan sebelumnya membelanjakan sehingga 150 hari lagi.

- Kini mereka boleh mengakses bantuan kenderaan elektrik sehingga sembilan bulan lama daripada pendaftaran pertama, bukan enam tahun lepas. Ini terpakai kepada kenderaan milik pengedar, POS, pengilang atau pengimport yang telah memperoleh yang baru

- Ia menggabungkan pemberian 1,000 euro untuk mata pengisian awam 7-15 kW kuasa, yang ditambah kepada subsidi untuk memuatkan cepat dan separa pesat

Ia memerlukan satu Pelan PIVE 2017

Semasa pembentangan baki jualan komersil pada 2016, Ketua Pegawai Eksekutif Hyundai Sepanyol, Polo Satrústegui, memberi laluan kepada apa yang mereka fikir semua pengeluar yang menjual kereta di negara kita adalah perlu PIVE 9 atau pelan yang sama.

Jauh daripada memetik data yang menunjukkan bagaimana skim bantuan kerajaan untuk beli adalah rangsangan ekonomi yang penting bagi sektor itu, Satrústegui berhujah tuntutannya berdasarkan umur maju daripada armada Sepanyol (lebih d ela separuh kereta dalam edaran telah dipenuhi 10 tahun) dan keputusan ini dalam ancaman berganda:

- untuk keselamatan. "Kereta lama mempunyai dua setengah kali lebih berkemungkinan untuk mempunyai kemalangan daripada yang baru", Dia teringat Ketua Pegawai Eksekutif Hyundai Sepanyol.

- untuk persekitaran. "Kami mahu berjuang pelepasan dan kami tidak menganggap bahawa model semasa mengikut peraturan Euro6 mengeluarkan 90% kurang daripada mana-mana kereta 10 tahun yang lalu"Kata Satrústegui.

Bagi pengarah Hyundai di Sepanyol, melancarkan edisi baru Pelan PIVE (akan PIVE 9) tidak boleh bertentangan dengan program bantuan untuk pembelian kereta jimat minyak (Pelan MOVEA yang sepatutnya telah mula berkuat kuasa pada Januari ): "bantuan juga perlu jika anda mahu untuk meningkatkan jualan kereta teknologi alternatif seperti hibrid dan elektrik. Walaupun terdapat Pelan Movea, mereka telah munasabah dijual sebaik sahaja ia lebih, telah menjunam".

Akan ada atau akan ada Pelan PIVE 2017?

Walaupun anda tidak boleh memberi jawapan mutlak, pasif kerajaan yang jauh prospek jangka pendek atau sederhana yang PIVE. A hampir habis PIVE 8, Menteri Perindustrian, Juan Manuel Soria, berkata lebih daripada 170 juta euro wakaf akan menjadi yang terakhir dan yang sejak masa itu, usaha pengurusan akan memberi tumpuan kepada menggalakkan pembelian kereta lebih cekap, hibrid dan dibaca elektrik.

Kekuatan satu pengeluar dan penjual dibuat PIVE 8 dipanjangkan dari tarikh akhir pertama pada bulan Julai 2016, pada akhir tahun. Tetapi nampaknya tidak di luar mencapai.

Anda kehabisan PIVE 8 Merancang, di sini adalah panduan untuk mendapat diskaun

Dari Autobild.es kami telah menghubungi Anfac. Persatuan Bahasa Sepanyol pengeluar kereta dan trak adalah yang paling aktif dalam perjuangan untuk pelan baru bantuan bagi pembelian kereta baru.

mereka percaya bahawa pelan baru adalah PIVE perlu dan bukan sahaja untuk jualan tetapi tidak jatuh "keperluan untuk pelupusan armada Sepanyol dan untuk menggalakkan mobiliti mampan"Yang mereka katakan.

Sejak jabatan komunikasi telah memberitahu kami bahawa dengan menggunakan mana-mana mesyuarat atau mesyuarat rasmi untuk meminta Pelan PIVE 9 atau, gagal itu, pelan subsidi yang meliputi lebih kereta. Setakat ini, mereka tidak menjawab.

Lapan rancangan PIVE dengan keputusan yang sangat baik

Pada awal 2016, pengeluar dan penjual membuat kenyataan dan dikira bahawa terima kasih kepada Rancang PIVE kira-kira 20,000 lebih banyak kereta yang dijual. 

angka itu adalah tinggi tetapi jauh lebih rendah daripada yang dicapai dalam edisi-edisi sebelumnya (bassoon adalah kerana, dalam teori, PIVE 8 hanya akan lepas tujuh bulan dan 12 seperti di atas):

- dalam 2013 77.572 unit yang dijual terima kasih kepada lebih PIVE

- pada tahun 2014, 88.990 unit

- pada tahun 2015, 50.815 unit terima kasih kepada PIVE 7