5 enjin silinder kunci

5 enjin silinder kunci

Tahu kekunci empat lejang silinder tunggal, kelebihan, kelemahan dan apa jenis motosikal adalah lebih sesuai.

Kami memberi anda kunci enjin empat silindermasa motosikal, jenis mudah bahan dorongankecuali hampir pupus satu silinder duamasa.

Untuk mula kita mesti mengatakan bahawa untuk siri motosikalenjin empat lejang dijual satu, dua, tiga, empat danenam silinder, dua lejang dan hanya beberapasatu silinder kecil di moped dan sedikit lain. setiapsalah seorang daripada mereka mempunyai sifat-sifat yang, mari kita melihatsatu silinder empat lejang.

Monocilíndrico = 1 silinder

Setakat ini ia adalah mudah. silinder adalah 'lubang' dengan memanjatdan menurunkan omboh dan, melalui rod penyambung mengubah pergerakanlinear beredar melalui aci engkol. usul ini berlalukotak gear klac (jika ada), maka penghantaranmenengah dan akhirnya ke roda. Kerana ia agak rumit,Dalam video ini anda boleh melihat bahagian pertama, yang melibatkansilinder, rod penyambung, piston dan crankshaft:

[B: https: //youtu.be/UA9H2WLV9M0]

Kita tahu bagaimana silinder tunggal kerja empat lejang,Sekarang datang saat kebenaran, kita akan menjadi hakimnya.

Enjin satu silinder adalah lebih mudah, ekonomi,ringan, kecil dan mempunyai lebih tork tersedia di revs rendah. jugaAnda boleh menggunakan kurang bergantung kepada penggunaan yang diperbuat daripadaJuga, jika anda bekerja di bawah lap ia adalah seperti yang lebih ringan,tetapi jika kita mahu untuk memberi kita manfaat yang mana ia tidakdireka, anda boleh berbelanja lebih daripada lebih enjin kompleks.

Ia mempunyai bahagian yang bergerak yang lebih sedikit dan digunakan untuk pembuatanbahan yang kurang, jadi ia adalah lebih murah. penyelenggaraanIa juga adalah lebih mudah ... Ia seolah-olah itu semua baik, tetapi ia tidak.monocilíndrico yang Ia mempunyai lebih getaran powerheadslebih silinder, membangun kurang revolusi per minit, kurangkuasa dan memakai mata penghantaran jika enjinbesar kerana tork yang tinggi memberi kesan buruk.

Yamaha MT03 dengan silinder 660 cc tunggal dan 48 hp

Oleh itu silinder tunggal sesuai untuk skutersedikit untuk menduduki dan kos rendah, tetapi juga untuk basikalwatak warganegara. Normal adalah untuk mencari satu silinder rendahanjakan, tetapi tidak semua seperti itu dan 650cc ada 'beruk' sangatmenarik untuk keupayaan untuk bergerak 'untuk meniup gas'.

Ia juga digunakan dalam motosikal jejakpertengahan anjakan kerana mereka membenarkan bergerak pada kelajuan perlahanmempunyai banyak tork tersedia di pendikit, ditambah jugaMereka membuat basikal pinggang sempit dan mendapatkan lebih mobilitipada basikal. Sesuatu yang, bersama-sama dengan berat badan yang rendah, bernilaiterlalu banyak dalam enduro itu.

kelebihan:

  • mudah
  • cahaya
  • kecil
  • teguh
  • ekonomi
  • tork banyak pada revs rendah

kelemahan:

  • rahmat yang dialami
  • kurang rpm
  • kurang kuasa
  • Lebih penghantaran memakai

Понравилась статья? Поделись с друзьями: