Seat Leon CNG dan beroperasi bergerak singa, dan mempunyai gas

Seat Leon CNG dan beroperasi bergerak singa, dan mempunyai gas

The Seat León León GNC ialah bergerak pertama dengan gas. Dibuka, bersama-sama dengan Bioetanol Mii, versi Seat Penganjak dimampatkan gas asli. Mengumumkan penggunaan purata rasmi sebanyak 3.5 kg gas per 100 km dan harga yang 0,98 € / kg, tetapi adakah ia selamat? Adakah ia menguntungkan? Temui semua rahsia-rahsianya!

yang Seat Leon GNC, yang León pertama berjalangas diperbadankan di belakang kenderaan, duatangki di mana ia disimpan sehingga 15 kg gas asli mampat220 tekanan bar. Mereka diperbuat daripada keluli kekuatan tinggidan 100% kedap air.

Di samping itu, rintangan telah terbukti sukar untuk kesanSama seperti dalam kenderaan konvensional. Jika anda diam-diamdalam jenis ini kereta berkuasa gas, biarlah sayameyakinkan: dimampatkan kenderaan gas asli memandu inilebih ringan daripada udara, jadi ia boleh disimpan dan menyebabkankeracunan.

Jangan lepaskan ujian Seat Leon GNC

Dan sekiranya berlaku kebakaran? suhu pencucuhan adalah dua kaliTinggi petrol, jadi risiko letupan sebelumapi adalah jauh lebih rendah. 

Seat Leon TGI: Engine

Seat Leon TGI menampilkan enjin 1.4 liter yang samaTSI kini boleh didapati dalam versi 125 hp. kepadatidak rumit mencerna gas asli sebagai sumberbahan api, telah menerima beberapa perubahan utama:omboh yang akan disalut dengan aloi nikel-kromium, yanginjap telah disesuaikan untuk penggunaan CNG dan turbo kinilebih ringan.

Adakah terdapat perbezaan? Tidak sama sekali dan di siniseksyen saya mahu memberi tumpuan kepada tingkah laku versi ini sebagaiistimewa. Apabila aliran gas tanpa perbezaan dianggapberkenaan dapat dirasai dengan didorong semata-mata oleh versi petrol.kelakuannya lembut dan 110hp bergerak dengan mudahnya1359 kg berat Seat iniLeon. Saya juga benar-benar suka keanjalan dan iniperenggan boleh dipersalahkan 200 Nm tork tersediahampir mana-mana rejim: setiap kali anda melangkah pada pedalbetul, kereta itu tidak pernah gagal anda. pensuisan bahan api adalahimperceptibly, tetapi jika boleh, Seat LeónTGI menembak dengan 'makanan kegemaran' anda, gas aslitablet.

Seat Leon TGI: tangki bahan api
Salah satu perkara yangSaya suka kebanyakan Seat Leon TGI ini adalah untuk kekal utuhtangki sama 50 liter versi petrolTSI konvensional. Hasil? A autonomi penuh menakjubkandaripada 1,360 kilometer. 420 mendapatkan mereka secara eksklusif melalui gassemula jadi, tetapi jika ia selesai, kereta menjadi gaskonvensional.

Gasineras: kelemahan terbesar

Adalah jelas bahawa gas asli menawarkan banyak kelebihanpetrol, terutamanya bercakap tentang menghormati alam sekitarsuasana: tidak mengeluarkan sulfur dan mengurangkan 80% pelepasanoksida nitrogen (NOx). Jika anda juga menambah kos bagi satu kilometerterkini, (kurang daripada 30% diesel dan 50% lebih murah daripadapetrol) kelebihan banyak. Tetapi seperti segala-galanya dalam kehidupan,tidak emas yang gemerlap. Masalah utama dengan teknologi iniIa adalah satu kekurangan yang ketara infrastruktur dari segi stesenperkhidmatan gas.

Seluruh wilayah kita hanya ada 39stesen didayakan untuk kegunaan persendirian dan ini menghadkan -danNajib berkara penggunaan yang teratur untuk individu. menubuhkan apa-apastesen tidak murah dan memerlukan pelaburan yang sangat rangsanganpenting bagi semua pihak. stesen CNGMereka dibentuk oleh tangki dengan gas asli mampat 250bar dan pemampat yang bertanggungjawab untuk 'mengepam' kepadakenderaan. kad mengisi bahan bakar diperlukan hanyakebenaran dan dalam masa tiga minit, lengkap 15 kgtangki gas kapasiti. Jadi, mengapa tidak lebihmusim? Ia adalah ikan yang makan ekor: sehingga adakereta, tidak akan ada stesen minyak dan jika tidak ada 'gasineras'ini tidak akan menjadi berdaya maju.

Anda boleh lihat Seat León bergerak GNC:


Понравилась статья? Поделись с друзьями: