mekanik asas: bagaimana klac sesuatu karya kereta?

Dalam ansuran baru ini dalam mekanik asas, klac yang bagaimana kereta yang berfungsi.

Walaupun anda menggunakannya setiap hari dan sering bagi setiap kilometer,mungkin tidak anda pernah berhenti untuk berfikir bagaimana perbuatankeseluruhan kereta. Jadi kali ini, dalam subseksyen kamidaripada mekanik asas, kita memberitahu Bagaimana klackereta manual.  

Apabila anda menghidupkan enjin, ia telah terbiar kira-kira 1,000 RPM.Tetapi bagi pasangan itu melalui penghantaran ke rodamotor, mesti ada 'bersambung' blok dan penghantaran ... tetapi tidakselama-lamanya (kerana jika tidak, roda akan menggerakkan semuasemasa enjin calaría atau brek sebagai lebih tinggi). unsur yang yangmenghubungkan kedua-dua elemen adalah klac.

bahagian asas klac

Ini adalah bahagian-bahagian asas yang klac kereta dengankotak gear manual. Klik di sini untuk besarkan. 

(Sumber: www.comofuncionaunauto.com/AUTOBILD.ES).

Apabila anda berada dalam neutral, enjin bertukar 'bebas' dankenderaan tidak bergerak lebih daripada bersegera (lihat bagaimana ia berfungsi enjinpetrol). Oleh itu, apabila anda engranas pertama dan anda mengambilkaki kiri sedikit, pasangan klac kotak gearpinan dan pergerakan crankshaft dihantar ke roda.Tetapi sudah tentu, sebagai pendek yang pertama menginap sekali dan mesti digunakanhubungan lain (kedua, ketiga, keempat, kelima ...) untukYang anda perlukan kurang kuasa dan kelajuan lebih tinggi, antara satu hinggalain klac untuk menjauhkan diri tertekan, iaitu, untuk'Putuskan sambungan' tepat pada waktunya, set dan untuk memilih untuksecara ringkas gear yang berbeza (klik di sini untuk melihat bagaimanaIa mengendalikan kotak gear manual) sebelum embragar lagi(Angkat pedal). Jadi pedal sebelah kiri mesti tertekan kedua-duamendaki hubungan dan mengurangkan. 

Kereta-kereta yang menggunakan klac geseran bahawa kerja-kerjaoleh cecair (hidraulik) atau apa yang lebih biasa, olehkabel. A 'plat tekanan' diperketatkan untuk mengenakan roda tenagadaya malar oleh spring diafragma padaplat penghantaran. Banyak kenderaan yang lebih tua mempunyai beberapapengawal selia tumbuh di belakang plat tekanan, dalambukannya musim bunga diafragma.

Plat penghantaran (atau geseran) beroperasi pada aci yanginput splined, di mana kuasa dihantar kepadakotak gear. plat mempunyai lapisan geseran,sama dengan lapisan brek pada kedua-dua belah pihak. ini membolehkanpenghantaran berjalan lancar apabila klac adalahberkuasa.

Drive-klac kereta

Oleh itu ia didorong oleh klac dari pedalkiri. 

Apabila ia 'terganggu' klac (pedal dilepaskan), sebuahlengan elemen lain menolak terhadap spring pusatdiafragma, yang melepaskan tekanan pengapitan. Bahagian luarplat tekanan mempunyai permukaan geseran, dantidak tertakluk kepada plat penghantaran dengan roda tenaga, jadipenghantaran kuasa terganggu dan engageablegear lain.

Clutch-acompladoDetelle klac terlibat. 

klac terlepasOleh itu klac yang ditunjukkanSaya desacomplado. 

dalam klac hidraulik, tekanan ke atas pedalmengaktifkan omboh ditinggalkan dalam silinder master, yang menghantarterpaksa melalui saluran yang dipenuhi dengan cecair untuk silinderTambahan dipasang pada perumahan klac. Silinder ombohyang membantu menghubungkan kepada 'lengan release' clutch.

bahagian klac

Klac moden mempunyai empat komponen utama:plat penutup (menggabungkan musim bunga diafragma), platplat tekanan penghantaran dan kolar.

Cover hidangan roda tenaga diskrukan danplat tekanan meletakkan tekanan ke atas penghantaran platmelalui musim bunga diafragma atau kereta lama, melaluipengawal selia air.

hidangan penghantaran Ia beroperasi pada aci antara plattekanan dan roda tenaga. Ini dihadapi setiapsampingan, dengan bahan geseran memegang plat tekanan danroda tenaga ditambah pula apabila sepenuhnya. Anda boleh slaiddengan jumlah yang dikawal apabila pedal klac dilepaskansebahagiannya membolehkan penghantaran untuk berfungsi dengan baik.Ia adalah apa yang dikenali sebagai 'cara klac'. 

kolar ditolak keras terhadap musim bungadiafragma, kedua-dua secara hidraulik dan oleh kabel dantuil, melepaskan beban spring untuk menghentikanpenghantaran kuasa.

sumber: www.comofuncionaunauto.com


Понравилась статья? Поделись с друзьями: