Pegaso: den spanske bilen jeg ønsket å fly høyt

Denne overskriften er grusom metafor for hva som kunne ha vært og aldri endte opp med å bli den spanske bilen Pegaso: en drøm av luksus, prestisje og engineering forkant for å fly bort fra den mørke krigs Spania ...

Til minne om Columbus dag, i AUTOBILD.ES vigjort en gjennomgang av alle spanske biler. menPegasus fortjener spesiell omtale.

I Pegasus logo (en sirkel med den berømte hestenFlying fra klassisk mytologi, som manglerakk!), ansvarlig forEmpresa Nacional de Autocamiones S. A. (ENASA) -Laget i 1946med grunnlaget for den spansk-Sveits-battered ønsketimmortalizing den stilling at dyret inntar en hopphindring. Men i dag, mer enn et halvt århundre senere,Pegasus er en bevinget hest enn noensinneHan kunne fly høyt. det virkeren grusom metafor for hva som kunne ha vært og vil aldri bli ferdigden spansk bil: En drøm av luksus, prestisje og engineeringfortropp å fly bort fra den mørke krigs Spania. Oi det minste gi det bildet til verden i en tid dapueblo español tenkte mer om å overvinne sult og sårborgerkrig i idrett kjøp.

Den store Wifredo Ricart var ansvarlig for å temme prosjektetleder for Senter for teknologi studier Automotive (CETA).En av dets avleggere er hovedpersonen i disse sidene. Det er denbevis på at bil produsert i Spania Han hadde alt åoppnå en udødelig et sprang, men i enden, tristvirkelighet og mangel på tillit til regjeringen i en drøm somen kan aldri fly høyt. Beina ville til slutt synkepå jorden og aldri igjen stiger.

One of a kind

Etter et par telefonsamtaler til venner ClassicMotor Club of Bages, flere mislykkede forsøk av storm ogmange timers reise, jeg endelig klatre en av de 86 underverkersom forlot fabrikken spansk merkevare ENASA i LaSegrera (Barcelona). Selv om deres ansvar ønsket å lage enbil-serien, med ulike typer carrocerías-, denne enhetenja det er unikt i verden: Den første eieren var pilotenJuan Jover, som ba ham RHD etter en testder han hadde vært uheldig høyre arm og trengtegirkassen vil holde seg på den andre siden. opprinnelig,dette Pegaso Z-102 Han ble bodied av Touring versjoncoupé.

Forsvars designet av Serra var hyggelig, men lekkasjer farget bakre støtfanger.

Bak designet av Serrahyggelig, men lekkasjer farget bakre støtfanger.

Men når hennes neste eier kjøpte den, ville hundet. Den prestisjetunge spanske coachbuilder Pedro Serra ikkeHan bare kutte taket, men redesignet litt, for ånoen ganger tenker mer om estetikk enn praktisk (denenderør farget av krom støtfangersystem).Dermed ble født en Pegasus som også er den siste som har vunnetet konkurranseperioden (hill klatre til San Feliz), i1961.

Gå ikke glipp av bilder av bilerspansk

Alt er fortsatt i original stand. Slå tenningsnøkkelen, aktivbensin pumper med to sentrale spaker puls!? Button?! boot, og du vil raskt V8 brøler. kløtsjpedalentett, vri spaken til høyre og ned for å fåførst, ikke synkronisert, og akselerert. Deretter, clutch, litenacelerón, dobbel clutch spaken til venstre og opp og ...sekund. Antonio Arderiu, sin eier, tvinger meg: "I 50-tallet, detteDet var en sport, og er nå en rask lastebil. Hvis spakenriper, fordi de ripe, ikke sant?". Amen. Den spanske bil plukkerfart og forsvinner følelsen av hardhet. den bakreDet ser ut til å flyte i hjørnet, men griper godt.

De fire trommeslag bakbrems møtes -den erfestet til boksen endringer-Og plutselig, trenger du ikke bruke dem,fordi bilen står alene. Pålitelighet var ikke den sterke punktdisse bilene og tune to quad forgassere påmarsj ikke føle deg mye. Noen få minutter med hvile og la oss kjøre! ...i regnet. Jeg bærer kordfløyel cap (den harde toppen av Serratapt tiår) og tilbake til garasjen.

Kryss foran forsvant å lette kjøling

Cross frontal han forsvantfor å lette kjøling.

Vanskelig å tro at uansett fartsrekorder ogakselerasjon, triumfene kom fra private hender i løpeneKostnads ​​snarere enn bevis på internasjonal prestisjeMontecarlo, 24H Le Mans eller Pan American test1954.

Men enda mer, vil samlebåndet gå tilAnlegget Barajas (Madrid) og aldri installeres uten arrestordrefor eller mot. Som det fremgår av en viss Celso Fernández, aldriDe ble oppfattet som racerbiler, men som bilerstryk. Men er det verdt det? Hvorfor Pegaso døde?Best svare ham ...

"Jeg bodde aldri uten bremser"

Tester og Pegasus offisiell sjåfør, er Celso Fernándezførste spansk mann for å ha slått en verdensrekord fart ogakselerasjon. Likevel har seks.

-¿Cómofuesutratocon Ricart?

Splendid. Han var snill og seriøs i sitt arbeid. En dag fortalte hanmin far, "hans sønn vil ha deg i mitt hus somfamilie. " Faktisk, for en stund, forbød han annet ennJeg prøver ut biler.

-Dagens kolliderer 'queENASA gjøre disse bilene ... Hvorfordøde?

Det var alltid motstridende stemmer. Det var logisk at han gisprioritet til lastebiler og busser, så svarte bedrede reelle behovene i landet. Men Ricart hadde en flottinteresse og prosjektet ble født. År senere de kuttetbudsjett, og de sluttet å lage biler.

-Er det sant at ikke bremset?

Jeg har aldri kastet i bremsesvikt. Disse bilene sped opp enormt.Jeg tror de som brukte dem var treg til å slippe gassen førå angi kurver.

-Rapporter bemerkelsesverdig feil?

Alt kan bli bedre, men det var ingenting konkret. en kundeSaoutchik cabrio ønsket å returnere en stopp akselererende fordiHan kom en sterk lukt av eksos. Jeg spurte en tinkerer å sveiseopprinnelige avgassrør andre halv meter. Vi prøvde og ikke lukter.Vi ble redusere lengden på ekstra før vi droog ekstra halv centimeter. Og fortsatt ikke lukter! Det var et problemAerodynamisk.

-Hva skjedde i Pan?

 Palace gikk på en kurve for fartsovertredelse.Hadde en isjiasnerven knuse ikke nødvendigkirurgi. Jeg var den andre piloten og regissørteam. Ingen tid til å lære ruten, ¿par til å gåcopilot?

Celso Fernández og J. Palacio i bilen av Pan American (1954).

Celso Fernández og J. Palacio i bilen av Pan American(1954).

-Ville de ha vunnet en Ferrari?

Jeg har ikke registrert av dem har-gått i løpet. Vi kunnenådde 240 km / t, men motoren tvinge noen tusen runder,svært farlig for pålitelighet fordi den mekaniske ogDet var veldig stramt. Tvinge mer, hadde vi nådd280 km / t. Men å si at det vi kunne ha vunnet barespekulere.

"Jeg er den som har gjort flere km på enPegasus"

-Hva husker du fra posten du?

Klargjør Bisiluro men med mekanisk dobbel standardkompressor. Det brøt en tennplugg og motoren var ødelagt, såVi bruker en Spider og slo flere verdensrekord: kilometermil stående start i samme versjonen lansert og sammekompressormotor. Jeg slo en gang akselerasjonen, nemligren fart, kilometer lansert, den lansert mil fra ...Belgiske Federation endret kriteriene og ble åtte.Jeg forlot seks akselerasjon, hastighet fordi megDe tok de britiske dager senere med en Jaguar bareklar til å kjøre. I London, fortalte Stirling Moss meg morsomt:"Vi har vunnet!".

-Og Pedralbes test?

Pegaso Palace og Villaamil kan gjøre det alene, men jegDu bør ikke kjøre mye mindre indikasjon på boksen. Da han varfjerde eller femte med klar sjanse, kom ordrenstramme. Jeg la merke til var flammer og jeg sto å hoppe ogkrasje bilen inn i en halm bale. For å redusere brannHan redusert. Jeg stoppet og slukke brannen med min brannslukningsapparat. For å sekilden til problemet, start og alt tilbake til brann oppbrannmenn handlet. Pipe hadde krakket bensinkobber hadde montert dagen før, siden det haddekommet i gang armerte rør varesperando.Palacio pensjonert fordi han kjørte ut av dukenclutch platen. Villaamil ved bremsene. Han hadde på seg et systemspesielt for de skoene, hadde de som ikkefullstendig tilbake til sin utgangsstilling når den slippes denbremsepedalen, men å bo veldig nær trommer, menuten å berøre. Så alltid det opprettholdt samme avstand mellomsko og trommel for å holde effektivt snu.Sikkert, skyndte han bremser mer enn de burde. Han hadde på seg enenorm fart. På langsidene, som var lang, trommermye de avkjøles og tilbakeføres til sin opprinnelige diameter, som erprodusert bremsing.

-Hva ville demontere en annen myte?

Pegaso var alle forskjellige. Hver carrocero introdusertmodifikasjoner, men alle hadde den motor 2,5, 2,8 eller 3,2.Variert i diameteren av skjorter eller formen på manifoldenOpptak til huse forgassere (alltid doble ellerfiredobler), men mekanisk, var de samme. i likhet medspeedometer, konto-svinger og drivstoffmålerenDe kunne ordnes på en eller annen måte, eller 'blomster'men basen var den samme. Vi ble kritisert for så mye 'endre'egne biler for å bestille, da vårt mål var å gjøreserie biler.

-Hva er dine favoritter?

Den Bisiluro, men ikke gaten, 'Cran' (krabbe) somÆrend brukte dette som bilen fordi i det vi introdusertemodifikasjoner deretter gikk til hvile, bussen 'Bacallà'(Cod) ved design og Spider, som kalte Pedralbes, medytelse.

Wifredo P. Ricart: visjonær

Wilfredo P. Ricart: visjonær

Når spurt ENASA tap for hver idrett,han sa at han faktisk vant, fordi mer kostnads ​​stimulerendeden innenlandske bransjen uten Pegaso.

Alfa Romeo 512: den første formel motor.

Alfa Romeo 512: den første formelmotor.

Dette flyger og ingeniør spansk, tidligere direktør for ProsjekterAlfa Romeo (og personlig rival av Enzo Ferrari) alltid gjenspeiles iideer som vil kopiere sine biler F1.


Понравилась статья? Поделись с друзьями: