Seat Porsche 984: Vad ligger bakom systemet Porsche?

På 80-talet, Seat annonserade till leda samarbete med Porsche, som fick i uppdrag att utforma motorer för Ibiza, Ronda och Malaga. Detta projekt uteblev är en av de bäst bevarade hemligheterna i det spanska företaget och kan mycket väl ändra sin historia. Det är säte Porsche 984.

Det finns saker som samtycke vid omläsning historia,men vad är aldrig tillåtet är en övning i fiktion, attJag brukar gå bakom tänk om ... Mennär nya och osannolika tester visas oftastnödvändigt att skriva om någon annan linje. Detta är fallethittills hemligt projekt Seat Porsche 984.

I en hangar i Stuttgart, mellan insamling av relikerPorsche fortsätter sin tradition och i dessdag beslutat att inte visa sin spektakulära museum, det är en prototypdet kan vara ett helt kapitel i historien om Seat.

Seat Porsche 984

Porsche 984. Märket Stuttgartså han kallade projektet efter det vanliga nomenklaturen1984 bli året för starten.

Knappast någon minns Martorell hört talas omett projekt som har arbetat med varumärketTyskland, den 80. Inte heller ingenting lät som berättelsen,Det var en överraskning att biträdande chef för traditionPorsche, Dieter Landenberger, nästan som vi sade adjöefter att ha besökt lya av företaget för några månader sedan, jagHan tappade: "Ah, långt innan du går, kanske du vill veta någotmer om denna prototyp: den Porsche Junior. vi varutvecklar för sittplats på 80-talet ...".

En atombomb

Den busiga leende som drog hennes ansikte i det ögonblicketHan betecknar som var mer än medveten om att jag var släppa ut enatombomb. Jag var förstenad, men det värsta är redan baraJag hade bara tillräckligt med tid att göra några snabba bilder innanskedaddle till flygplatsen. Lyckligtvis förutom att hållamed utsökt omsorg alla spår av ditt företag,Porsche depå dokument.

Inom några dagar, Helene Schmidt, Porsche-museet, hade gjort migfå fullständig dokumentation av projektet sittplats Porsche984, han blev Porsche Junior efter att ha lämnatsittplats idén över 1985. Värdet av detta dokumentDet är lika stor som samma prototyp. resultati mekanisk samverkan Porsche System Ronda ochMálaga, de första modellerna av Fiat Seat oberoende av, mende använde massor av italienska komponenter var mycketlönsam och begåvat sittplats en profil ochomedelbar trovärdighet. På den tiden, Porsche ochsittplats De kunde inte vara två olika företag.

Seat Porsche 984

Fördelar har gåttde flesta av sina konkurrenter tack vare sin design mycketAerodynamisk.

I Martorell, söker en ny industriell partner -I pressenav tiden äktenskap kallades relation de haft medFiat- att säkerställa framtiden tills December 1985Volkswagen meddelade att det skulle vara. Samtidigt gjorde Porsche inte korsa hansbäst, men i Stuttgart de sjöd egna planer ochandra företag, vilket skulle avsluta ett decennium efter att havärldens mest lönsamma märket.

kunde inte vara

när sittplats Jag bad dem att arbeta i en sportig tvåsitsigatt dra nytta av den maximala möjliga antal egna delar, anpassadeJag kunde inte vara mer komplicerad. Det var augusti 1984 och endast Seattillgängliga Giugiaro kropp som skapades för Ibiza Ioch insprutningsmotorer utveckling Porsche, menerfarenhet bak eller integral Tractions och andralustiga var noll.

Det fanns inga pengar att genomföra ett sådant projekt -Den investering var runt120 miljoner mark, cirka 250 miljoner euroMartorell, så det beslutades att börja arbeta på något annatenkel: Ibiza Cabrio, som beställde karosseri amerikanskaSoltak Company, ett projekt som kom att förverkligas heller, menåtminstone han lämnade en värdefull prototyp fartyg museumSeat.

Porsche Junior Interior

Interiören i Porsche Junior,fem klockor med typisk låda kontrollerar Porsche.Alla plaster fasansfulla vinröda färg, men fortfarande år bortlampor instrumentpaneler som erbjuds av den spanska varumärketdärefter.

Och förmodligen även trots fläktar, beslutde togs sedan säker överlevnad varumärketSpanska. Tyskarna följde utvecklades Porsche Seat984 några månader men tills han nådde Boxster, nästan tio årsedan antingen den ekonomiska situationen tillåts Porsche tillriskfyllda insatser.

Det var hur Porsche Junior Han slutade i en låda,trots att kanske en dag bestämmer sig för att rädda honom, åtminstone iande, för nu är på väg att lansera Cajun, somDet är en liten Cayenne, idén om en 'baby Boxster' inte verkar sålångsökt.

De viktigaste punkterna i dokumentationen av 984

när sittplats han övergav tanken på att göra fordonetconceived vid Porsche, den tyska marken gick ett tagutveckling. Tanken var att producera mindre än 150 idrottsCV, men mycket lätt kg- -820 och strömlinjeformad, bakhjulsdrift ochsom kan sälja för omkring 35.000 ramar runt68.000 euro i dag.

  • Först var det ett samarbete med säte förmed användning av 1,5 liters motor som tillverkas av Porsche (antal970/11 referens). Användningen av största möjliga antal bitarSeat bör möjliggöra en liten, billig sport.
  • Den utvecklades från arbetet påbörjats för sittplatsJunior (Referensnummer 970/30) och 'konceptet' skapadesSeat Porsche 984. Den innehåller förslag prototypgjorde hittills och specifikationer.
  • Möjligheten att utrusta fordon med allhjulsdriftdokumenterar den höga tekniska nivå som sugs och krävsför senare användning i en värld av tävlingarmotor.
  • Den slutliga versionen av koden 984 testadesjämför i vindtunneln.
  • Utvecklingen avbröts i oktober 1987 och prototypen ärHan skrotas.

Var är filen Porsche?

Porsche Han har 'dolda' i decennier mycket av hansomfattande samling, som tjocknar vid en hastighet av tio modeller varderaår. Liksom allt inte passar din spektakulära men relativtlitet museum i Stuttgart, bestämde sig för att flytta sin repertoarhistoriska modeller till en gigantisk hangar ligger 3 km från sinhistoriska huvudkontor. Även om vi ombads att inte avslöja sin platskorrekt, ja vi kan gå vidare att det framkommitSeat prototyp Porsche 984, en kvarleva 100% Porscheskulle kunna ändra DNA-Seat evigt. I museet arkivetHåll dokumentation.

Vad var Seat System Porsche?

På 80-talet, sittplats Han annonserade till leda densamarbete med Porsche, Han fick i uppdrag att utformamotorer för Ibiza, Ronda och Malaga, kunde de inte längre att användaFiat licens. Även om ordern förde dem,eftersom de kunde åka med de verktyg som fanns iMartorell, samvetsgranna tyskar begåvade dessa mekanikelektronisk insprutning.

Porsche Seat System

Avtalet gav trovärdighet till projektet, dåSeat startas. Förutom slogan på motorer gala var hon"The passion för teknik i samarbete med de bästaspecialister för att harmonisera kraven på ekonomi och design,med den vackraste "linje, sade en av annonserna.

Express intervju

3 frågor till ...

Vincente Aguilera

Vincente Aguilera DirectorSeat Product Engineering i 1974-2000.

Hur gjorde idén att göra en sport Seat medPorsche?

År 1981 var måletSeat internationella planet. produkter har utvecklats mer eller mindre'Egen', med stor hjälp från Giugiaro och Porsche. I 1984,Han lanserade Ibiza med System Porsche motor, som redan hadeinför Ronda och Malaga. Det var den första äkta produktSeat och bannerbilden. Så det var ganska Seatsvag som en tillverkare och exportera vår regissör, ​​JuanJose Diaz Ruiz, ledde en stor verksamhet för att hitta ikonerskulle förbättra varumärket uppfattas. plats motorSystem Porsche logo hjälpt en hel del för att ge trovärdighet tillprojekt. Således, i sökandet efter strategier för att lanseraWorld Seat många lösningar söktes och en av dem varden Junior Seat.

"Känslomässigt var det enbesvikelse "

Varför avbröts? Tror du att du kunde ha varit framgångsrikaJunior?

Projektet kan leda förändringenimage började med Ibiza, men från början hade enstort problem: Seat kostnaden var för hög, eftersompotentiella försäljningsvolymerna var mycket låg på grund av dimensionenkommersiella nätverk. Parallellt, var en cabrio version studeratIbiza, som utvecklar -Den amerikanska Sunroof CompanyPorsche prototyp Seat Det är på Museum of sits-. framgångPotential Seat / Porsche Junior var en mycket omtvistad fråga och,Sammantaget jag inser att känslomässigt involverade en stor illusion attSeat team manager, men lönsamheten har inte kommit ut. projektetDet avbröts på grund av ekonomiska problem och även dragkraftfyra hjul var inte en prioriterad fråga för varumärket.

Gjorde förvärvet av Volkswagen Group någotse?

Jag tror att beslutet var tidigare,men enligt min mening har 'Germanization' Seat varit mycketpositiva. Även om det är sant att det vid första, vi kämpade för att fåsom trodde på våra chanser. 1985 kom den förstachef för FoU från Tyskland för att leda det tekniska centret ochursprungliga förslaget var att halvera arbetsstyrkan. medtid, övertygade vi honom om den potential vi hade och underår 86, 87 och 88 vi lyckats fördubbla personalstyrkan och tautveckling av Toledo, som var den första produkten på en SeatVW-plattform. Till slut kunde vi skapa ett FoUDet växte till 1.200 tekniker och kunna utveckla någonfordon.


Понравилась статья? Поделись с друзьями: